BeogradLazarevacVesti

U Lazarevcu još uvek nije izolovan virus gripa

Ordinacije i čekaonice ovih dana pune su pacijenata zbog prehlada i virusa, a ima i onih sa simptomima sličnim gripu. Sumnjivih slučajeva ima, ali u opštini Lazarevac još nije potvrđen virus gripa, kaže dr Jovan Milojević, direktor Doma zdravlja “Dr Đorđe Kovačević”.

Iako je povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama uz pojavu upale pluća, epidemiološka situacija u našoj opštini je stabilna, zaključuje dr Milojević. On napominje da je prošle godine kampanja vakcinacije bila uspešna i smatra da je to dodatno poboljšalo epidemiološku situaciju u našoj opštini.

Iako je prošle godine u ovo vreme u našoj opštini bilo slučajeva kod kojih je registrovan virus gripa, ove godine epidemiološka situacija je stabilna i trenutno se lazarevačkom Domu zdravlja uglavnom javljaju pacijenti koji se žale na respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva, kaže dr Jovan Milojević, direktor ove zdravstvene ustanove.

dr Jovan Milojević
dr Jovan Milojević

Prošlogodišnja kampanja vakcinacije protiv gripa bila je uspešna u našoj opštini, kaže dr Milojević i napominje da je to jedan od razloga što u Lazarevcu još uvek nije izolovan virus gripa. Dodaje da su naši sugrađani bili jako zainteresovani za vakcinu protiv gripa i da je podeljeno preko 2500 vakcina.

Obe bolesti, i prehlada i grip, su virusne bolesti disajnog sistema, odnosno viroze, ali se ipak prilično razlikuju. I virus gripa se javlja naročito u zimskim mesecima, a zbog velike infektivnosti grip se javlja u obliku većih ili manjih epidemija, ponekad čak pandemija. Svi simptomi gripa izbijaju odjednom i obično traju jednu nedelju: visoka temperatura, suvi kašalj, bolovi u mišićima i glavobolja.

Pažljivim praćenjem simptoma i opšteg stanja brzo možemo da zaključimo koja viroza nas je napala. Ali bez obzira na to da li nas je napao grip ili prehlada, preporučuje se da se tokom lečenja dobro odmorimo, pijemo mnogo tečnosti i ojačamo imunitet, a prvenstveno da sprečimo dalje širenje infekcije na članove porodice kao i kolege na poslu. Ako nema komplikacija, obe bolesti prolaze u roku od jedne nedelje. To vreme moramo odvojiti samo za sebe i svoje zdravlje.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA