Puštena u soabraćaj nova deonica Ibarske magistrale

Nova deonica Ibarske magistrale u dužini od oko 7,2 kilometra puštena je u saobraćaj. Saobraćajnica je izgrađena u okviru investicionog projekta JP EPS i Ogranka RB „Кolubara“.

Po otvaranju nove deonice, stari deo magistralnog puta je zatvoren pa je potrebna dodatna opreznost vozača u ovom delu.

Novi deo Ibarske

EPS je završio radove na izmeštanju dela Ibarske magistrale u dužini od 7,2 kilometra, što je preduslov za proširenje površinskog kopa Polje G u Rudarskom basenu Kolubara. Novoizgrađena deonica magistrale otvorena je za saobraćaj. Magistrala je izmeštena od restorana Grand u Velikim Crljenima do kamenorezačke radnje u Šopiću.

Trasa puta je pomerena istočno ka pruzi Beograd – Bar. Projekat je obuhvatio i izgradnju mosta na reci Pestan, 10 betonskih propusta, izmeštanje i izgradnju dalekovoda i telekomunikaconih instalacija duž cele nove deonice. Nova magistrala izgrađena je zbog potreba Polja G koje je otvoreno krajem 2017. godine i već se proizvodi ugalj, ali će sa zatvaranjem dela ibarske magistrale biti dostupne nove količine uglja.

Realizacija ovog posla je izuzetno značajna za napredovanje rudarskih radova na već aktivnom kopu Polju „G“. S obzirom na visoku kalorijsku vrednost lignita u Polju „G“, pun kapacitet razvoja ovog kopa ima strateški značaj za srpsku energetiku. Eksploatacija uglja iz ove zone radova značajno poboljšava ukupan kvalitet uglja u zapadnom delu kolubarskog basena.

Nova deonica je primer moderne saobraćajnice najviših standarda.Predvođeni kompanijom „Štrabag“, izvođači su u posao uvedeni u oktobru 2018. godine. Svi predviđeni radovi su završeni u ugovorenom roku i uspešno je završena primopredaja deonice.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA