U Lazarevcu nema registrovanih slučajeva morbila

Još jedan slučaj malih boginja potvrđen je u Srbiji kod devetogodišnjeg deteta iz Novog Sada koje nije vakcinisano. Do sada je u našoj zemlji ukupno registrovano 25 slučajeva morbila, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. U Lazarevcu do sada nije registrovan nijedan slučaj malih boginja a procenat vakcinisane male dece za sada je oko 70 odsto, dok je taj procenat znatno veći kod dece starosti sedam godina, čak 95 odsto, kaže pedijatar Doma zdravlja Biljana Cvetić Milosavljević.

Dom zdravlja

Procenat vakcinisane dece u Lazarevcu starosti do dve godine, do kada se i prima prva doza MMR vakcine je oko 69,7 odsto, što je ispod republičkog proseka. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u prethodnoj godini iznosio je oko  95 odsto, kaže pedijatar Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ Biljana Cvetić Milosavljević. Ona dodaje da je neshvatljivo da u 21. veku pričamo o epidemiji kada je vakcina u našem zdravstvenom sistemu prisutna 50 godina, ali da su roditelji preplašeni raznim informacijama koje se plasiraju i koje ovu vakcinu povezuju sa autizmom. Činjenica je da je i za vreme trajanja pandemije korona virusa prekinuta ili odlagana imuniuzacija MMR vakcinom i da je i to u većini slučajeva razlog što je brojka vakcinisane dece u padu, kaže dr Milosavljević.

Dr Biljana Cvetić Milosavljević
Dr Biljana Cvetić Milosavljević

Morbile (male boginje) su veoma opasno i smrtonosno oboljenje koje izaziva virus Morbilla.

Postoje četiri vrste boginja i sve se prenose kapljičnim putem. Postoji nekoliko zajedničkih karakteristika ovih boginja, pre svega inkubacija, tj. vreme od kada virus ulazi u organizam do ispoljavanja simptoma, koja traje oko 10 do 14 dana, najviše 3 nedelje. Takođe je zajedničko da ove  boginje počinju nespecifičnim simptomima u vidu malaksalosti, glavobolje, povišene temperature, bola u grlu, pojačane sekrecije iz nosa, oslabljenog apetita. Ovaj stadijum traje dva do tri dana i zatim počinje pojava ospe.

Male boginje

Male boginje se leče simptomatski, obaranjem temperature jer ne postoji lek za male boginje, kaže dr Milosavljević. Teško, opšte stanje deteta praćeno je i padom imuniteta pa samim tim dolazi i do drugih komplikacija.

Da bi se razvio kolektivni imunitet i da bi se sprečila epidemija malih boginja, neophodno je da bude vakcinisano preko 95 posto stanovništva. U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine, registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA