BeogradLazarevacVesti

U Lazarevcu nova 523 đaka prvaka

U prvi razred ove školske godine na teritoriji lazarevačke opštine krenulo je 523 prvaka. Pored pojačanih epidemioloških mera, ove godine izostali su svečani prijemi za prvake a škole su morale da organizuju roditeljske sastanke za učenike i roditelje prvog i petog razreda. Preko 90 odsto roditelja u Lazarevcu tokom leta izjasnilo se da želi da im deca pohađaju nastavu u školi. Prvi dan škole bio je posvećen i predavanju o koronavirusu a preporuka Ministarstva je da ekskurzije i đački izleti budu organizovani u drugom polugodištu, rekla je za RTV GEM Verica Anđelić, predsednica Aktiva direktora škola u Lazarevcu.

Prvi dan škole

Nakon šest meseci učenici su ponovo u svojim đačkim klupama. Nova školska kalendarska godina nešto je drugačija u odnosu na prethodne, pre svega zbog pandemije koronavirusa. Pojačane su epidemiološke mere a izostali su i svečani prijemi prvaka, kojih je ove godine 523 na teritoriji lazarevačke opštine.

Knez Lazar škola

Obaveza svake škole je poštovanje svih mera, a učenici i zaposleni moraju imati zaštitnu opremu i držati fizičku distancu. Preko 90 odsto roditelja u Lazarevcu tokom leta izjasnilo se da želi da im deca pohađaju nastavu u školi, što nas posebno raduje pa imamo još veću obavezu da decu zaštitimo i opravdamo poverenje roditelja, kaže Verica Anđelić.

Obavezne maske u školama

Da bi nastava bila bezbedna učenici su podeljeni u A i B grupu. U odeljenju ne može biti više od 15 učenika a svaka škola je shodno svojim kapacitetima i kadrovskoj strukturi odredila model  na koji će način nastava biti izvođenja.

U školama su ispoštovane sve epidemiološke mere. Deca pri ulasku prolaze dezobarijeru, dezinfikuju ruke i obavezno nose maske koje skidaju tek u učionici.

Dezinfekcija ruku

Deci koja ne mogu iz opravdanih razloga da nose maske, obezbeđeni su viziri. Užinu donose od kuće ili uzimaju u kantini a svi zaposleni u obavazi su da nose zaštitnu opremu.

Pravilna dezinfekcija ruku

Škole su dobile preporuku da se ne organizuju đačka putovanja u prvom polugodištu i dok to epidemiološka situacija u zemlji ne dozvoli, tako da će maturske ekskurzije i đački izleti biti organizovani u drugom polugodištu.

Dok je lepo vreme savet učiteljima i nastavnicima je, kad god to mogu, časove realizuju u prirodi i školskom dvorištu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA