U Lazarevcu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Srbiji i svetu obeležen je Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Polaganjem venaca na spomenik srpskom ratniku, ovaj značajan datum obeležen je i u opštini Lazarevac. Pored predstavnika opštine, vence su položili predstavnici Organizacije Rezervnih vojnih starešina, Ratnih vojnih invalida i Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1918. godine.

Ispred organizacije Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1918. godine prisutnima se obratio Milosav Nedić koji je podsetio na važnost ovog datuma koji je bio uvod u završetak Velikog rata.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić podsetio je da je naša zemlja pretrpela velika stradanja u oba svetska rata. On je izrazio nadu da se ovakvi ratovi više nikada ne ponove i zahvalio svima koji su život dali za slobodu.

Bojan Sinđelić, predsednik opštine Lazarevac
Bojan Sinđelić, predsednik opštine Lazarevac

Branislav Anočić ispred Organizacije Rezervnih vojnih starešina istakao je značaj ogromnih žrtava koje je srpski narod podneo u Prvom o svetskom ratu. Procena je da je preko 50 posto radno sposobno muškog stanovništva stradalo tokom ovog rata, naglasio je Anočić.

Polaganju venaca prisustvovali su, kao i ranijih godina predstavnici udruženja Ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca opštine Lazarevac.

Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA