BeogradKulturaLazarevacObrazovanjeVesti

U Lazarevcu promovisana monografija „Na kapijama Konstantinopolja“

U Biblioteci „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu održana je prezentacija monografije „Na kapijama Konstantinopolja: Rusija i balkansko pitanje u 19. veku“ autora dr Slavenka Terzića. Knjiga se bavi jednim od najvažnijih pitanja novije nacionalne i opšte istorije 19. veka. Napisana je na osnovu obimnih arhivskih istraživanja u nacionalnim arhivima i ruskim arhivima u Moskvi i Sankt Peterburgu. Rukopis sadrži pregled ruske balkanske politike tokom 19. veka u daleko širem evropskom i međunarodnom kontekstu.

Promocija monografije Slavenka Terzića

U lazarevačkoj biblioteci održana je prezentacija monografije “Na kapijama Konstantinopolja: Rusija i balkansko pitanje u 19. veku“ doktora Slavenka Terzića. Autor monografije se duži vremenski period bavi istorijom Balkana i politikom velikih sila prema Balkanu. Jedno od centralnih pitanja ruske balkanske politike a samim tim i ove obimne knjige bilo je pitanje Konstantinopolja i Moreuza.

Monografija Slavenka Terzića

Rusija je značajno doprinela afirmaciji srpskog oslobodilačkog pokreta, kaže akademik Terzić, koji je posebnu pažnju u monografiji posvetio srpskom pitanju.

akademik Slavenko Terzić
akademik Slavenko Terzić

O monografiji “Na kapijama Konstantinopolja: Rusija i balkansko pitanje u 19. veku“, pored dr Slavenka Terzića, govorili su istoričari Ratko Vukelić i  Miloš Ković.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA