BeogradLazarevacVesti

U martovskoj akciji dobrovoljnog davalaštva krvi ispunjen plan

Redovna martovska kampanja koju organizuje Crveni krst Lazarevac se bliži kraju. Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi održana je u Centru za kulturu Lazarevac. Tokom protekle nedelje akcije su organizovane u svim delovima Ogranka RB Kolubara. Ove godine nešto je manji broj onih koji su se odazvali pozivu Crvenog krsta, rekao je predsednik komisije za DDK Dušan Paunović i dodao da će plan ipak biti ispunjen.

krv 1Dobrovoljni davaoci krvi sa područja opštine Lazarevac i iz svih delova RB Kolubara odazvali su se pozivu da svojim učešćem za samo pet minuta podare nekome lek koji nema alternativu. Epidemiološke mere i koronavirus uticali su i na broj onih koji su spremni i u mogućnosti da daju krv. Tradicionalna martovska kampanja će biti realizovana po planu, istakao je predsednik Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi Dušan Paunović i dodao da je plan završne akcije u Centru za kulturu Lazarevac 80 jedinica krvi.

krv 2Uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji mali je broj dobrovoljnih davalaca koji su iz zdravstvenih razloga odbijeni, uprkos želji da pomognu u situaciji kada je jedinica krvi sve manje. Sve je veći broj i dobrovoljnih davalaca koji su preležali koronavirus. U zavisnosti od kliničke slike koju su imali određuje se i period do prvog učešća u akciji dobrovoljnog davalaštva krvi.

Branko Lesendrić
Branko Lesendrić

Lazarevac je i ovoga puta dokazao da sa pravom nosi epitet najhumanije sredine. Svoju humanost kao višestruki i redovan davalac pokazao je i Branko Lesendrić.

Pogoršanje epidemiološke situacije direktno utiče na broj davalaca i broj prikupljenih jedinica krvi. Imajući u vidu da su rezerve krvi sve manje a određene krvne grupe sve deficitarnije značaj ovakvih akcija je višestruk.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA