Petrovac na Mlavi

U opštini Petrovac na Mlavi počela sanacija štete od poplava

Na području opštine Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je danas više sela u opštini Petrovac na Mlavi pogođenoj poplavama i najavio da će se od ponedeljka vršiti procena štete, a da će država u međuvremenu da učini sve da se život u tom delu Srbije vrati u normalne tokove.

O finansijskoj pomoći, kaže Nedimović, biće reči kada se proceni šteta.

„Sa Kancelarijom za javna ulaganja biće napravljen program kao što je to urađeno u Obrenovcu 2014. i 2015. godine“, rekao je Nedimović novinarima u selu Burovac. Petrovac na Mlavi u toku su popis i procena štete izazvane prošlonedeljnim izlivanjem Mlave i Busura. Građani štetu prijavljuju u svojim mesnim zajednicama ili u zgradi Opštinske uprave u Petrovcu, a onda ih obilazi komisija i sačinjava popis.

Najviše štete voda je napravila na kućama i pomoćnim objektima, na njivama i putevima, naročito onim drugog reda. Dok su sela oštećena zbog izlivanja Mlave, u samom Petrovcu štetu je izazvalo izlivanje Busura, pošto je prešao u svoje staro korito.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na području petrovačke opštine palo je dvostruko više kiše nego tokom prethodnih velikih poplava 2014. godine. Problem su napravile i podzemne vode, pa su kasnije u dvorišta oštećenih građana instalirane pumpe za izvlačenje vode. Osim kuća i njiva, stradala je i stoka, jer je petrovački kraj poznat po povrtarstvu i stočarstvu. Tek kada se sve bude raščistilo i uklonile posledice izlivanja reka, krenuće se sa dezinfekcijom terena, u saradnji sa požarevačkim Zavodom za javno zdravlje, kako bi se sprečile zaraze.

Tokom vanredne situacije, koja je proglašena 15. juna, i to na području cele opštine, sve vreme u pripravnosti su bili Štab za vanredne situacije, komunalna preduzeća, vatrogasci i aktivisti Crvenog krsta. U međuvremenu, situacija se stabilizovala, putevi su prohodni i u svim naseljima ima i struje i pijaće vode.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA