U planu velika ulaganja EPS-a u zaštitu životne sredine, poručila u Obrenovcu ministarka Mihajlović

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić i ambasador Japana Takahiko Kacumata obišli su radove na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu. U ovaj projekat uloženo je do sad 500 miliona evra a u narednom periodu biće uložena još 1, 2 milijarde, rekao je direktor EPS-a Milorad Grčić. Ministarka Mihajlović je poručila da će Elektroprivreda Srbije u narednim godinama uložiti stotine miliona evra u zaštitu životne sredine, jer smo, kako ističe,  svesni toga koliko je to bitno za privredni razvoj.

Postrojenje za odsumporavanje

Projekat odsumporavanja dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu jedan je od najvažnijih i najkrupnijih projekata u okviru Elektroprivrede Srbije, podsetio je direktor EPS-a Milorad Grčić i dodao da je krajnji rok za završetak ovog projekta maj naredne godine.

Milorad Grčić
Milorad Grčić

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata podsetio je da je ovo prvi projekat iz oblasti zaštite životne sredine koji je potpisan između vlada dve zemlje. On je naglasio da će ovaj zeleni projekat biti jedna nova stranica za saradnju Srbije i Japana.

Postrojenje za odsumpooravanje, maketa

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da ukupno 16 termoelektrana, koliko ih ima na Zapadnom Balkanu, proizvede više emisija sumpor dioksida nego 250 termoelektrana u čitavoj Evropskoj Uniji.

Postrojenje za odsumporavanje

Elektroprivreda Srbije će narednih godina uložiti stotine miliona evra u zaštitu životne sredine, jer smo svesni toga koliko je to bitno za privredni razvoj, ali i za zdravlje stanovništva, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je prilikom posete TENT-u A naglasila da su Vlada i EPS u dva projekta odsumporavanja već uložili oko pola milijardi evra.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Ministarka Mihajlović kaže da veruje da ćemo do kraja ove godine imati završen nacionalni plan za klimu i energetiku, te da će svi u Vladi vredno raditi na energetskoj tranziciji, koja je uslov privrednog razvoja nađe zemlje.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA