BeogradLazarevacVesti

U sredu 12. februara akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Lazarevac u sredu 12. februara organizuje redovnu akciju doborovoljnog davanja krvi u Centru za kulturu od 10 do 16 časova.

Krv akcija

Stanje zaliha krvi je relativno stabilno, u ovom trenutku ima rezervi krvi za nekoliko dana, a najviše nedostaju nulta i A krvna grupa. Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije pozivaju građane da daju krv, kako bi se, kažu, zimski period koji je jedan od najkritičnijih po pitanju odziva davalaca, lakše prebrodio.

Početkom nedelje, Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je javnosti da posebno nedostaju krv A grupe kao i krv svih Rh negativnih krvnih grupa. Od početka ove godine lazarevački Crveni krst organizuje treću akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Krv czk

Epidemija gripa i godišnji odmori smanjili su broj dobrovoljnih davalaca krvi. Institut za transfuziju krvi Srbije raspolaže dvodnevnim rezervama, a potrebne su sve krvne grupe. Krv mogu dati svi punoletni i zdravi građani od 18 do 65 godina. Svi davaoci prolaze redovnu zdravstvenu kontrolu.

Zadatak Crvenog krsta jeste da promoviše dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno davanje krvi i organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi. Lazarevac je po broju davalaca prvi u Srbiji i ono što je bitna činjenica je da se iz godine u godinu povećava broj novih davaoca.

Zoran Gavrilović
Zoran Gavrilović

Ako čekamo da se nesreća dogodi, možda nećemo moći da pomognemo onima koje najviše volimo. Zato ne treba da čekamo da se nesreća desi, već da uvek bude rezervi krvi za sve nas. Beograđani mogu da daju krv i svakog radnog dana u Institutu za transfuziju krvi Srbije, u ulici Svetog Save 39 od 7:00 do 19:00 sati, u Urgentnom centru od 9:00 do 16:00, u Zemunskoj bolnici ulica Vukova 9, radnim danima od 7:00 do 17:00 časova kao i na akcijama dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta u Beogradu i širom Srbije. Lazarevčani to mogu učiniti u sredu 12. februara od 10 do 16 časova u Centru za kulturu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA