U toku su pripreme za prolećnu setvu, na vreme urađena osnovna obrada zemljišta

Pripreme za prolećnu setvu u našoj zemlji uveliko su u toku. Na većini parcela koje su predviđene za prolećnu setvu na vreme je urađena osnovna obrada, izjavio je za Gem Miloš Nikoletić iz Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Mladenovac. Kod većine ratarskih kultura trenutak setve se određuje temperaturom zemljišta u toku proleća i savetuje se da se setva kukuruza obavi kada ustaljena temperatura zemljišta na dubini od 6 centimetara iznosi 10 stepeni.

Pripreme za setvu kukuruza

Pripreme za sezonu najvećih radova u poljoprivredi su u toku, a na većini parcela koje su namenjene za setvu, na vreme je urađena osnovna obrada. Trenutak setve kukuruza određuje se temperaturom zemljišta u proleće i savet stručnjaka je da se setva obavi kada temperatura zemljišta na dubini od 6 centimetara bude 10 stepeni. Ista temperatura važi za soju, dok je za suncokret dovoljno da se temperatura ustali na 8 stepeni, poručio je Miloš Nikoletić iz Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Mladenovac.

Miloš Nikoletić
Miloš Nikoletić

Veliki problem u proizvodnji biljaka je što određeni broj poljoprivrednika po navici koristi dve setvene jedinice na jedan hektar, što je malo, kaže Nikoletić.

Stručnjaci savetuju da se ne žuri sa setvom i da se sačeka da se temperatura zemljišta ustali na preporučenu, oko 10 stepeni.

Za predstojeći vikend prognostičari najavljuju pad temperature i za 10 stepeni što će biti veliki šok za biljke, a savet Miloša Nikoletića je korišćenje prihrane lista, ali i pesticida po savetu stručnih lica.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *