BeogradLazarevacVestiZdravlje

U toku vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Domu zdravlja u Lazarevcu 02. oktobra zvanično je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa. Direktor Doma zdravlja dr Jovan Milojević kaže da vakcina ima za sve i da je važno da ih sve ugrožene grupe, stariji od 65 godina i hronični bolesnici, prime. Dr Milojević podseća da svi koji su se vakcinisali protiv gripa imaju manje šanse da se zaraze korona virusom i kod njih se ređe pojavljuju komplikacije. On dodaje i da je zabeležen blagi porast zaraženih od kovida ali da su preduzete sve mere da se pacijenti zaštite i da je obavezno nošenje maski u Domu zdravlja.

Svi zainteresovani građani u lazarevačkom Domu zdravlja mogu primiti četvorovalentnu vakcinu protiv gripa a od 02. oktobra aplikacija vakcina vrši se u ovoj ustanovi ali i na terenu, kaže dr Jovan Milojević, direktor ove ustanove. On dodaje da je neophodno da se građani prvo jave izabranom doktoru, nakon toga se vrši intervju i fizikalni pregled, a zatim se upućuju na vakcinalni punkt gde se vrši aplikacija doze.

dr Jovan Milojević
dr Jovan Milojević

Uprkos tome što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila kraj pandemije korona virusa, o vakcinaciji protiv ovog virusa, nakon pojave novih invazivnijih sojeva, sada se ponovo govori.  Lekari podsećaju da svi koji su se vakcinisali protiv gripa imaju manje šanse da se zaraze korona virusom i kod njih se ređe pojavljuju komplikacije, ali da je neophodno vakcinisati se i protiv kovida ako to nije već urađeno.

Sezona vakcinacije protiv sezonskog gripa traje od oktobra do 31. marta i jako je važno da se građani vakcinišu što pre zato što je potrebno da prođe od dve do tri nedelje da bi se razvio imunitet protiv virusa gripa.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA