U “Toplifikaciji” održano predavanje o karcinomu i prevenciji raka debelog creva

Mesec mart posvećen je prevenciji raka debelog creva. Od ove bolesti može da oboli praktično svako, ali se on najčešće javlja kod ljudi između 50. i 74. godine starosti u oba pola. Zaposleni Doma zdravlja “Dr Đorđe Kovačević” tim povodom održali su u “Toplifikaciji” predavanje o karcinomu i prevenciji raka debelog creva. S obzirom da su maligni tumori među vodećim uzrocima obolevanja i umiranja u Srbiji, tokom marta koji je proglašen nacionalnim mesecom borbe protiv raka, održava se niz edukativnih sadržaja.

Rak debelog creva je jedna od mnogih bolesti koja se može uspešno izlečiti ukoliko se otkrijie na vreme, zbog čega su preventivni pregledi veoma važni. U Srbiji postoji srednja učestalost oboljevanja od kolorektalnog karcinoma – 46 obolelih na 100.000 stanovnika, odnosno svake godine novih 4.000 slučajeva obolelih, najveći problem je, međutim, u velikoj stopi smrtnosti.  Da bi se bolest otkrila na vreme treba uraditi skrining ranog otkrivanja, a veoma je važna i preventivna mera, odnosno zdrav način života. Najčešći simptomi raka debelog creva su krvarenje u stolici, malokrvnost, nagli nevoljni gubitak telesne težine…

Suzana Stoisavljević, PR menadžer DZ "Dr Đorđe Kovačević"
Suzana Stoisavljević, PR menadžer DZ “Dr Đorđe Kovačević”

Menadžment Doma zdravlja “Dr Đorđe Kovačević” intezivno radi na prevenciji i ovakvim predavanjima želi da se zaposlenima u lazarevačkim Javnim preduzećima prilibliži i da im ukaže na važnost redovnih kontrola, kaže Suzana Stoisavljević, PR menadžer ove ustanove.

Svake godine u Srbiji se regustruje oko 4.500 novih slučajeva, od toga oko 3000 stanovnika umre svake godine. Bolest se uglavnom javlja kod starijih ljudi, nije tipična za mlađe ljude, ali može da se javi i kod mlađih ukoliko se u njihovoj porodici češće javljaju bolesti debelog creva, što se utvrđuje genetskom analizom.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA