BeogradLazarevacVesti

Udruženje pčelara Budućnost organizovalo predavanje „Pčelarstvo i zaštita bilja“

U okviru ciklusa predavanja koje Udruženje pčelara „Budućnost“ organizuje tokom zimskih meseci, u lazarevačkoj biblioteci održano je predavanje na temu „Pčelarstvo i zaštita bilja“.

Predavanje biblioteka

O ovoj osetljivoj temi govorio je diplomirani inženjer poljoprivrede Siniša Ilinčić koji kaže da je na osnovu iskustva sakupljenog istovremenim bavljenjem pčelarstva  i zaštitiom bilja, zaključio da oko 80 odsto trovanja pčela dolazi slučajno. Nakon ovog predavanje, lazarevački pčelari nastaviće sa debatnim klubovima narednog četvrtka, rekao je Mihajlo Belošević, predsednik Udruženja pčelara „Budućnost“.

Mihajlo Belošević
Mihajlo Belošević

Pčelarstvo i zaštita bilja, bezbedna zaštita uljane repice, voća i ostalih poljoprivrednih kultura, tretiranje semena ratarskih useva i opasnost za pčele, karenca, razlike u otrovnosti prema pčelama između različitih vrsta pesticida, samo je deo predavanja koje je lazarevačkim pčelarima i voćarima održao inženjer poljoprivrede Siniša Ilinčić. Na poziv predstavnika Udruženja pčelara „Budućnost“ ovaj stručnjak govorio je o pravilnoj primeni pesticida. Mihajlo Belošević, predsednik udruženja napomenuo je da su lazarevački pčelari imali priliku da čuju korisne informacije i savete od čoveka koji se skoro 30 godina bavi kako zaštitom bilja, tako i pčelarenjem.

Predavanje biblioteka

Siniša Ilinčić, diplomirani inženjer poljoprivrede, pčelarstvom i pratkičnom zaštitom bilja bavi se preko 25 godina. Na oko hektar voćnjaka u kome se nalaze i košnice, Ilinčić gaji razno voće koje redovno prska a kao sam kaže pčele su dobre i zdrave.

Siniša Ilinčić
Siniša Ilinčić

Na osnovu iskustva koje je sakupio u direktnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i pčelarima, došao je do zaključka da oko 80 odsto trovanja pčela dolazi slučajno, usled nepoznavanja pravilne primene pesticida i usled nedovoljne komunikacije između poljoprivrednika i pčelara.

Ovo predavanje je bio pokušaj da se pčelarstvo približi poljoprivrednicima a pčelarima poljoprivredna proizvodnja i na taj način smanji trovanje pčela.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA