BeogradVesti

Unapređenje ljudskih prava

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović održala je u Palati „Srbija“ poslednji u nizu pripremnih sastanaka delegacije koja će Savetu za ljudska prava UN predstaviti izveštaj Republike Srbije u okviru trećeg ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda 24. januara u Ženevi.

Unapređenje ljudskih prava

Državna delegacija će imati zadatak da Savetu UN za ljudska prava predstavi  napredak koji je postignut od drugog ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda, ali i da pokaže da smo svesni izazova sa kojima ćemo se suočavati u budućnosti, istakla je Suzana Paunović, šef državne delegacije.

Delegaciju Republike Srbije čine članovi Vladinog Saveta za praćenje preporuka UN, predstavnici resornih ministarstava i službi Vlade koji su učestvovali u izradi državnog izveštaja za Univerzalni periodični pregled, kao i predstavnici Vrhovnog kasacionog suda i Republičkog javnog tužilaštva. Kroz ovaj sistem izveštavanja sve države članice UN imaju obavezu da na 4,5 godine daju pregled šta je ispunjeno od preuzetih obaveza, odnosno šta država preduzima da ispuni preuzete obaveze, objasnila je Paunović.

Snežana Paunović
Snežana Paunović

Ukazaćemo na ono što smo uradili u ovoj oblasti u proteklom periodu. Imamo obavezu da se izjasnimo o preporukama na kojima smo radili, praktično iz drugog ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda. Razgovaraćemo o izveštaju nevladinih organizacija, izveštaju zaštitnika građana kao i izveštaju kancelarije visokog komesara UN. – dodala je Snežana Paunović.

Ona je istakla da je Republika Srbija sa velikom odgovornošću pristupila pripremama za nastup pred Ujedinjenim nacijama, kao i načinu izrade državnog izveštaja za Treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda.

Paunović ističe da je od 2013. godine, kada je bio poslednji pregled za Srbiju, naša država ispunila najveći deo preporuka UN. Usvojeni su brojni zakoni, strategije i akcioni planovi u oblasti ljudskih prava, dodajući da se sprovođenje tih dokumenata redovno prati i o tome izveštava Vlada.

U narednim izveštajnim periodima naša država će posvetiti punu pažnju unapređenju procesa izveštavanja mehanizma UN za ljudska prava kroz rad Saveta Vlade za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava kao i povezivanju sa strateškim razvojnim ciljevima UN i Agendom 2030.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA