Uskoro nastavak izgradnje TE Kolubara B u Kaleniću

JP EPS predstavilo je analizu projekta izgradnje TE ”Kolubara B” u Kaleniću. V.d. direktora “Elektroprivrede Srbije” Milorad Grčić rekao je danas da je analiza pokazala da je opravdan početak izgradnje novog bloka Termoelektrane “Kolubara B” u Kaleniću, na lokaciji između Uba i Velikih Crljena. Na ovom projektu radiće direktno više od 1.000 radnika kao i brojni podizvođači, a studije su pokazale opravdanost nastavka ovog projekta koji je počeo pre 35 godina, ali se od njega u prethodnim decenijama odustalo.

Termoelektrana Kolubara B snage je 354,2 MW. Kada su ekološki parametri u pitanju, zadovoljava sve neophodne standarde za redukciju azotnih oksida i graničnih vrednosnih indeksa u vazduhu u skladu sa preporukama za najbolje tehnologije BREF 2017. Vrednost investicije je blizu 400 miliona EUR, a procenjeno je da će na njenoj izgradnji u naredne četiri godine biti angažovano oko 1000 ljudi plus podizvođači. Kako je rekao v.d. direktora JP EPS-a Milorad Grčić tokom predstavljanja analize projekta, dokazana je isplativost izgradnje novog bloka. Lokacija u Kaleniću je poznatija kao lokacija gde se inače nalazi drobilana i sistem za homogenizaciju uglja, odnosno za upravljanje kvalitetom.

Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS-a
Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS-a

Izgradnjom novog bloka TE Kolubara B u Kaleniću, zatim završetkom takozvanog kineskog bloka i realizacijom vetroparka u Kostolcu, postiže se potpuna elektroenergetska stabilnost Srbije za narednih 50 godina, rekao je v.d. direktora JP EPS.

U celom projektu i analizama su inače učestvovali “Energoprojekt”, domaći instituti pri rudarskom, mašinskom i građevinskom fakultetu. Sledeći korak, nakon današnje prezentacija, jeste da Nadzorni odbor EPS-a pošalje resornom ministarstvu sva potrebna mišljenja, analize i saglasnosti, a zatim sve ide na odobrenje Vladi Srbije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić podsetio je da je reč o projektu koji je započet 1984. godine kada je doneta odluka o izgradnji, a 1992. godine projekat je obustavljen. Zatim, 1996. godine ponovo je započeo, da bi se konačno od projekta odustalo 2004.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike
Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike

TE Kolubara B je zamenski kapacitet koji obezbeđuje zagarantovanu proizvodnju, sigurnost snabdevanja domaćih kupaca i energetsku stabilnost i nezavisnost Republike Srbije u godinama koje podrazumevaju gašenje starih blokova. Sa ekonomskog aspekta pored otvaranja novih radnih mesta TE ”Kolubara B” će obezbediti i prihod za državu za razliku od kupovine i uvoza struje.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA