BeogradLazarevacVesti

Uspeh radnika „Metala“ na izradi transportera za deponiju

Više od 50 radnika „Metala“ za rekordno kratko vreme napravilo je transporter za deponiju TENT-a B. Sistem je pušten u rad krajem novembra meseca i koristi se za mešanje „Kolubarinog“ uglja i uglja iz uvoza, radi obezbeđivanja stabilnije proizvodnje električne energije tokom zimskih meseci. Za izgradnju transportera T8, kao i pratećih uređaja, iskorišećena je oprema koja se nalazila u EPS-u, a koja nije bila u upotrebi. Mašinski inženjeri „Metala“, Lazar Bajić i Dragan Mijailović, napominju da je ovaj projekat sa sobom nosio dosta izazova ali da su radnici uradili veliki posao i da je njihova posvećnost za svaku pohvalu.

Pogon Metala

U novembru mesecu u „Metalu“ je završena izrada dela nove tehnološke linije koju čini transporter dužine 150 metara sa horizontalnim i kosim delom, za dopremanje. Linija je počela sa radom u termoelektrani „Nikola Tesla B“ i koristi se za mešanje uglja. Izgradnja ovog sistema obezbeđuje stabilnije snabdevanje električnom energijom  tokom zimskog perioda. Količine uglja koje su obezbeđene iz uvoza imaju visokou kalorijsku vrednost i ne mogu diretkno da budu transportovane u kotlovske bunkere, već se u određenim količinama moraju mešati sa kolubarskim ugljem. Lazar Bajić, mašinski inženjer projekta I grupe iz „Metala“ bio je zadužen za tehničku dokumentaciju i kaže da su rokovi bili izazov za ceo tim ali i da se radilo bez pauze.

Lazar Bajić
Lazar Bajić

Na ovom kompleksnom poslu, pored radnika „Metala“, bili su angažovani i radnici PD PRIM iz Kostolca, kao i „Goša Montaže“, a na pripremi terena, izradi temelja i elektroinstalacije zaposleni u TENT-u.

TENT B Obrenovac

Dragan Mijailović, glavni mašinski inženjer za čelične konstrukcije u pogonu proizvodnje „Metala“, izrazio je zahvalnost svim timovima koji su učestvovali u ovoj projektu. Dodao je da je prvi zadatak radnika „Metala“ bio da opremu koja je stajala negde i po 20 godina proceni, odredi stepen defektaže a potom i reparira delove, koji su pristigli sa kopa „Ćirikovac“ i drugih delova „Kolubare“.

Dragan Mijailović
Dragan Mijailović

Važnost ovog projekta leži u tome da će EPS tokom zime imati sigurno snabdevanje a korisnici svakako treba da obrate pažnju i struju troše racionalno, kaže Mijailović.

Radnici Metala

Iskusni stručnjaci iz „Metala“ zajedno sa svojim radnicima uspeli su da u zadatom roku završe ovaj kompleksan posao. Još jednom su pokazali i dokazali da kada radite posao koji volite sve se završava sa lakoćom i na vreme a u cilju efikasnijeg snabedavanja samog sistema ali i krajnjih potrošača.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA