BeogradLazarevacVesti

Uzun Mirku Apostoloviću služen pomen na dan njegove smrti

Predstavnici Gradske opštine Lazarevac i Udruženja ratnih vojnih invalida položili su vence na spomenik Uzun Mirku Apostoloviću u Brajkovcu. Ovom heroju iz Brajkovca drugu godinu za redom služen je parastos na dan kada je preminuo davne 1868. godine. Uzun Mirko Apostolović bio je vojni zapovednik u Prvom i Drugom srpskom ustanku. Posebno se istakao i proslavio prilikom oslobađanja Beograda 1806. godine. O junaštvu i viteštvu ovog Brajkovčanina napisana su mnoga dela a prvi je junak koji je u Beogradu dobio i svoju ulicu.

Spomenik Uzun Mirku

Heroj Uzun Mirko Apostolović, rođeni Brajkovčanin, preminuo je 20. novembra 1868. godine. O njegovim podvizima i herojstu napisana su brojna dela i ostala svedočanstva za buduća pokolenja. Drugu godinu zaredom u organizaciji Udruženja ratnih vojnih invalida a uz podršku GO Lazarevac održan je pomen ovom heroju.

Pomen Uzun Mirku

Predstavnici GO Lazarevac polaganjem venaca odali su počast junaku koji se istakao svojim podvizima, koje je kao vojni zapovednik ostvario u Prvom i Drugom srpskom ustanku.

O životu i delima Uzun Mirka Apostolovića okupljenima je govorio i protojerej Željko Ivković. Apostolović je bio vojničko dete a najviše se proslavio tokom oslobađanja Beograda, kaže sveštenik Ivković i dodaje da je bio molitveni čovek.

Pomen u Brajkovcu

Uzun Mirko Apostolović rođen je u Brajkovcu 1782. godine. Posebno se proslavio u bici za Beograd 1806. godine. Umro je 1868. Sahranjen je u Beogradu. Njegova grobnica danas se nalazi na Novom groblju u Beogradu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA