BeogradKulturaLazarevacVesti

Veliki jubilej Moderne galerije obeležen multimedijalnom izložbom

Svečanim koktelom i multimedijalnom izložbom „Savremene umetničke tendencije. Dvadeset godina rada“, Moderna galerija Centra za kulturu obeležila je dve decenije postojanja i rada. Po prvi put u našem gradu bogat umetnički fundus galerije predstavljen je publici na fasadi zgrade, putem projektora. Svečanosti je prisutvovao i predsednik GO Lazarevac Bojan Stević koji je ovom prilikom izjavio da će se opština u narednom periodu potruditi da obezbedi prostor u kojem bi moglo da bude izloženo 60 slika iz Legata Leposave Lepe Perović i postavke Savremenici.

Moderna galerija koktel

Moderna galerija mesec jun posvetila je obeležavanju značajnog jubileja, dve decenije postojanja i rada. Ova ustanova počela je sa radom još davne  1970. godine kada je Lazarevac dobio 60 umetničkih dela od legatorke Leposave Lepe Perović a 2002. godine počela je da radi u prostoru Robne kuće.

Prijatelji Moderne galerije

Kustos Moderne galerije Darinka Stanojević zahvalila se i osnivačima a među prisutnima na koktelu bio je i umetnik Milija Belić, jedan od osnivača. O delima je godinama brinula i čuvala ih i kustoskinja Jagoda Nedeljković a od 60 dela, zahvaljujuči njoj Moderna galerija danas ima 436 umetničkih dela.

Slike iz Moderne

Tokom dve decenije svog rada, na ponos svojih građana, Moderna galerija baštini i čuva najvrednija dela savremene umetnosti i predstavlja oazu kulture u našem gradu. Postavili smo standarde što se kulturnih događaja tiče a u planu je da nastavimo sa misijom širenja kulture, reako je ovom prilikom Marko Mijušković, direktor Centra za kulturu. U narednom periodu izborićemo se da dobijemo prostor u kojem će Moderna galerija nastaviti svoj rad nesmetano, dodaje Mijušković.

Moderna galerija

Pored brojnih gostiju i prijatelja Moderne galerije, svečanosti povodom jubileja prisustvovao je i predsednik GO Lazarevac Bojan Stević koji je ovom prilikom izjavio da će se opština u narednom periodu potruditi da obezbedi prostor u kojem bi moglo da bude izloženo 60 slika iz legata Leposave Lepe Perović i postavke Savremenici.

Bojan Stević
Bojan Stević

Nakon koktela, upriličena je i nesvakidašnja izložba koja je ovaj put slike i vredna umetnička dela, „iznela“ na ulicu i putem projektora na fasadi Robne kuće, svim prisutnima prikazala bogat fundus koji ova ustanova poseduje.

Multimedijalna izložba

Na ponos svojih građana, zahvaljući vrednim i požrtvovanim radnicima kulture, Moderna galerija svakako je ponos naše opštine i jedna od najvažnijih ustanova kulture.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA