BeogradLazarevacVesti

Vinogradarsku slavu obeležilo je udruženje “Zeočki vinogradi“

Vinogradarsku slavu Svetog Trifuna, već trinaestu godinu za redom obeležilo je Udruženje vinogradara, vinara i ljubitelja vina “Zeočki vinogradi“.

Zeočki vinogradi

Domaćin ovogodišnje slave bio je Miloje Milojević, u čijem vinogradu se ove godine po poslednji put obeležava slava, s obzirom da se njegovo celokupno domaćinstvo seli zbog napretka rudarskih radova.

Vina

Uprkos lošem vremenu i kiši, koja prema narodnom verovanju nagoveštava rodnu godinu, zeočki vinogradari su po tradiciji i ovoga puta obeležili svoju slavu. Uz molitvu, lomljenje slavskog kolača i tradicionalno orezivnje grančica vinove loze u spomen na zaštitnika  vinogradara ’’Svetog Trifuna’’, slava je obeležena u vinariji Milojević. Obnavljanjem zeočkih vinograda članovi udruženja želeli su da nastave tradiciju a stvorili su brend prepoznatljiv na domaćem i evropskom tržištu. Ipak zbog rudarskih radova sve manje je vinograda u Zeokama a i podrum Milojević traži novu lokaciju.

Vinarija Milojević

Uprkos svemu i ove godine udruženje ’’Zeočki vinogradi’’ može da se pohvali brojnim priznanjima i nagradama. Predstavnici ovog udruženja zahvalili su se RTV Gem za dugogodišnju saradnju i afirmaciju zeočkog vina i vinogradarstva.

Miloje Milojević
Miloje Milojević

Da su ljubav i volja presudni dokaz je i vinarija “Milojaš“ koja je na novoj lokaciji podigla vinograde, ali i otvorila vinski podrum sve uspešnije razvijajući ideju vinskog turizma.

Miloje Milojević je slavu za sledeću godinu predao Zoranu Živanoviću uz bratski zagralj dva domaćina i nadu da će i u narednom periodu u svom vinogradu ali na nekoj drugoj lokaciji slaviti Trifundan. Da će ova porodica ostati verna vinogradarstvu, dokaz je i najmlađi unuk koji već sada orezuje čokot.

Unuk Milojević

Još jedna potvrda da je u svakom poslu iznad svake računice presudna ljubav. Cilj je da se tradicija nastavi uz korišćenje novih tehnologija proizvodnje i primenom savremenih mera.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA