Vučić primio rudarke Srbije

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić danas je, u Predsedništvu, povodom Dana rudara, priredio prijem za žene rudare iz različitih rudnika sa teritorije Srbije i poručio da 135 njih u zemlji na najbolji i najhrabriji način doprinose razvoju Srbije i stopi ekonomskog rasta.

Vučić je čestitao praznik, Dan rudara, poručivši da nam rudarstvo danas donosi odlične rezultate i čini 3,5 do 4 odsto BDP-a. Zahvalio se još jednom damama koje su, svojim radom, omogućile da danas možemo da povećavamo minimalne zarade, ali i plate i penzije.

Predsednik je od žena rudara dobio šlem na poklon. Zahvalivši se na poklonu, Vučić je obećao veće plate zaposlenima u Kolubari, Kostolcu, Resavici. Dodao je da veruje u rudarstvo koje će u Srbiji tek da se razvija. Vučić je poručio da se Srbija neće odricati svojih termokapaciteta i da će one imati svoj posao i za 10, 20 i 30 godina, kao i oni koji dolaze posle njih.

„Ovo su te divne žene koje to čine u naše ime i zaposlene su u različitim rudarskim basenima i termoelektranama. To su i inženjerke i one bez fakultetskih diploma, 135 njih koje ulaze u jamu i obavljaju najteže rudarske poslove – ruku pod ruku i rame uz rame sa muškarcima“, naveo je predsednik.

Mila Simić, geodetska inženjerka u RB Kolubara
Mila Simić, geodetska inženjerka u RB Kolubara

Dan rudara se obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe. Rudari su štrajkovali zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnika, a nakon desetodnevnog štrajka izborili su se da se otpušteni rudari vrate na posao.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA