BeogradLazarevacVesti

Zbog sušne godine lošiji prinosi, Lazarevčani ipak zadovoljni

Berba kukuruza u opštini Lazarevac u punom je jeku. Suša i temperature iznad 35 stepeni loše su uticali na zasade kukurusa i soje u Srbiji, pa su zbog toga lošiji prinosi nego prethodne godine. Ekipa Televizije Gem posetila je dva domaćinstva u Dudovici i Velikim Crljenima koji su izvršili ogled Pionir i Kws semena. Prema rečima dva poljoprivredna gazdinstva, prinosi su mnogo veći nego što su oni očekivali uzevši u obzir veoma sušnu godinu.

Prinos kukuruza u Lazarevcu kao i u celoj zemlji je zbog suše i visokih temperatura značajno smanjen i to je najgora kombinacija za ovu kulturu, a navodnjavanje velikog broja hektara je „nemoguća misija“, izjavio je za Rtv Gem ratar Slaviša Matić iz Velikih Crljena. Ovaj ugledni poljoprivredni proizvođač na oglednoj parceli u Velikim Crljenima posadio je 6 vrsta KWS hibrida. Godina je počela zadovoljavajuće, u rano proleće bilo je dovoljno padavina, što je doprinelo da usevi normalno niknu i krenu da se razvijaju u toj prvoj fazi. Tokom druge faze, u kojoj je usledilo prskanje i prihrana azotnim đubrivima, počele su visoke temperature koje su sve poljoprivrednike podsetile na katastrofalnu 2012. godinu kada su prinosi bili veoma niski. Nepovoljni vremenski uslovi u toj fazi doveli su do prestanka rasta kukuruza, zbog čega je ove godine ostao nizak, izjavio je Matić.

Za visoke prinose pored dobrih vremenskih uslova bitna je klasa zemljišta kao i dobra agrotehnika. Ratar Siniša Matić rekao je da je zemljište koje je u njegovom vlasništvu već duži niz godina, druge klase što je i doprinelo da i ove godine bez obzira na loše vremenske uslove prinosi ipak budu zadovoljavajući. Na ovoj parceli prinos je bio iznad šest tona po hektaru. Kukuruz je važna kultura za sva poljoprivredna gazdinstva, kaže nam Matić.

Jedna od lošijih godina za sve poljoprivredne grane je upravo ova 2021., istakao je Član veća za poljoprivredu Nenad Bačanac. Uradili smo dva ogleda dveju vodećih kuća kada je u pitanju proizvodnja semena, a to su Pionir i Kws. Ovim smo hteli da pokažemo kako su se ovi hibridi pokazali u ekstremno lošim vremenskim uslovima, izjavio je Bačanac.

Nenad Bačanac, član Veća zadužen za poljoprivredu
Nenad Bačanac, član Veća zadužen za poljoprivredu

Bačanac je poljoprivrednicima preporučio udruživanje gazdinstava u cilju uspešnijeg apliciranja za zajedničke silose kako bi zrno bilo kvalitetno uskladišteno. Postoje odlični republički podsticaji, a u narednoj se očekuju još bolji podsticaji Grada Beograda, izjavio je Bačanac i dodao da je osnovna poruka da se posluša struka, jer se samo tako može doći do profita.

Na Slavišinoj parceli posejano je 6 vrsta hibrida kompanije Kws. Stručnjaci ove kompanije izvršili su merenje i utvrdili da se radi o dobrom kvalitetu. Nakon svih merenja koja su izvršena na zrnu kukuruza, ratar Slaviša Matić i predstavnici kompanije Kws izrazili su zadovoljstvo prinosima na parceli u Velikim Crljenima.

Vlasnik imanja u Dudovici Momčilo Gajić, izrazio je zadovoljstvo prinosom ove godina. Kako nam je rekao, iznenađujuće je dobar prinos s obzirom na sušnu godinu. Na ovoj oglednoj parceli prinos je bio iznad sedam tona po hektaru, a Gajić je dodao da nije očekivao ovako dobar rezulat.

Momčilo Gajić, poljoprivrednik u Dudovici
Momčilo Gajić, poljoprivrednik u Dudovici

Ogled je rađen na različitim tipovima hibrida Pionir, kraće vegetacije. Gajić nam je rekao da odavno koristi hibrid Pionir pre svega zbog niske vlage u žetvi, dobrih prinosa čak i kada su vremenski uslovi loši kao ove godine.

Ratar Momčilo Gajić je istakao da je njegovo gazdinstvo „fabrika pod otvorenim nebom“, i dodao da se upornost isplati.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA