BeogradLazarevacVesti

Ženski romski centar organizovao akciju pomoći osmočlanoj porodici Đurđević

Ženski romski centar organizovao je u okviru kampanje “Mesec romskog ženskog aktivizma“ akciju pomoći osmočlanoj porodici Đurđević, u kojoj je šestoro dece školskog uzrasta.

Ženski romski centar

Pored predstavnika nevladinih udruženja i organizacija, prisustvovali su predstavnici GO Lazarevac i istakli značaj ovakvih akcija koje u prvi plan stavljaju probleme višečlanih porodica i traže sistemska rešenja u cilju njihovog egzistencijalnog zbrinjavanja.

Ženski romski centar

Kampanja Mesec romskog ženskog aktivizma traje od 08. marta – Međunarodnog dana žena do 08. aprila – Međunarodnog dana Roma i Romkinja. Ovogodišnja kampanja nosi naziv „I prava Romkinja su ljudska prava“ a posvećena je pravu na izbor partnera i skretanje pažnje na maloletničke brakove kao kršenja prava dece i prava žena.

Ženski romski centar

Ženski romski centar ove godine organizovao je akciju pomoći porodici Đurđević iz Velikih Crljena.

Ženski romski centar
Slobodanka Vasić

Ovu porodicu smo izabrali jer Marija majka šestoro dece od kojih petoro idu redovno u školu i ovim dokazujemo da nije tradicija kod roma da deca ne idu u školu. Ona se bori na sve načine da svoju decu školuje, da imaju jedan pristojan obrok u kući – dodala je Slobodanka Vasić.

Učešće u akciji uzeli su i predstavnici GO Lazarevac koji su istakli značaj ovakvog načina vaninstitucionalnog delovanja.

Ženski romski centar
Radiša Marinković

Nevladinih organizacija u Lazarevcu ima šest i kada bi svako uzimao deo svog posla koje se bave humanitarnim radom mislim da bi mnogo doprineli. Predsednik opštine podržava ovakve akcije i verovatno će nam izlaziti u susret kada se budemo obraćali za svaki vid pomoći – Radiša Marinković.

Ženski romski centar
Marija Đurđević

Majka šestoro dece Marija Đurđević u razgovoru sa predstavnicima GO Lazarevac, nevladinih udruženja i organizacija istakla je sve probleme na koje nailazi i sa kojima se suočava tokom borbe za egzistenciju i naglasila da je osnovni problem neizmiren dug za snabdevanje električnom energijom.

Kampanja Mesec romskog ženskog aktivizma održana je prvi put 2010. godine. Od tada svake godine članice Romske ženske mreže se okupljaju oko zajedničkog cilja: podići vidljivost Romkinja u našem društvu.

Organizacije i inicijative koje čine Romsku žensku mrežu održavaju čitav niz manifestacija i aktivnosti širom Srbije. Njihov zajednički cilj je da skrenu pažnju javnosti da slika o Romkinji ne mora i ne treba uvek da bude slika o socijalno ugroženoj ženi i da se iz stereotipa ne može napraviti pomak.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA