BeogradLazarevacVesti

Značaj predodvodnjavanja na „Polju E“

Prolećna sezona na Površinskom kopu „Polje E“ podrazumeva i pojačanu brigu o akumulaciji vode  u zoni rudarskih radova. Podjednako se vodi računa o atmosferskim padavinama i vodotokovima ispod površine zemlje, a s obzirom da je ovaj kop slivna površina svih ležišta istočnog dela basena, njegovo odvodnjavanje je veoma kompleksan projekat. Za eksploataciju na „Polju E“veoma je važno predodvodnjavanje. To podrazumeva da se voda zarobljena u slojevima izradom bunara iscrpi iz tih slojeva, kako bi se omogućio rad bagera, kaže direktor „Polja E“ Vladan Ivković i dodaje da su sredstva koja će se izdvojiti za ovaj posao velika, ali je isplativost višestruka.

PK Polje E

Za eksploataciju uglja na Površinskom kopu „Polje E“ veoma je važno predodvodnjavanje, s obzirom da je ovaj kop najdublji u našoj zemlji. Predodvodnjavanje podrazumeva da se voda zarobljena u slojevima iscrpi, kako bi se omogućila eksploatacija. To znači  da se pre ulaska rotornih bagera i sistema izgrađuju bunari koji imaju zadatak da izvlače vodu iz slojeva i obaraju njen nivo po etažama i frontovima, izjavio je direktor „Polja E“ Vladan Ivković.

Vladan Ivković
Vladan Ivković

Površinski kop „Polje E“ ima 38 krovinskih bunara, i trenutno u funkciji šest bunara međuslovne izdani.

PK Polje E

Ulaganje u ove bunare se višestruko isplati, jer bez toga ne možemo da radimo. Zavodnjena sredina dovodi do habanja opreme, izaziva zagušenja, pa je teško formirati odlagalište. Suva sredina je preduslov za efikasnu i stabilnu proizvodnju, zaključio je Ivković.

image_pdfKreiraj PDF dokument

One thought on “Značaj predodvodnjavanja na „Polju E“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA