BeogradLazarevacVesti

ŽUKO organizovao Seminar u cilju osnaživanja žena

Žensko udruženje kolubarskog okruga organizovalo je u Etno selu Babina reka  seminar na temu “Ženska solidarnost”. Predsednica udruženja Jelena Ružić učestvovala je tokom dana i na online panelu na temu Rodne ravnopravnosti i održivog razvoja. ‘’Žuko’’ od oktobra organizuje i novi projekat finansiran od Vlade Švajcarske u koji će biti uključene sve poljoprivrednice sa teritorije šest opština kolubarskog okruga.

ZUKO 1

Poljoprivrednice, odbornice i novinarke iz svih šest opština Kolubarskog okruga okupile su se tokom proteklog vikenda u Etno selu ‘’Babina reka’’. U organizaciji Ženskog udruženja kolubarskog okruga, i uz podršku Organizacije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Aktivnim učešćem odbornica, cilj organizatora je bio da se odbornice upoznaju sa problemima svojih sugrađanki koje se bave poljoprivredom. Dobar, ali ne i kompletan odaziv odbornica poslao je poruku da ženska solidarnost postoji i da su žene voljne da je primenjuju.

Predsednica Ženskog udruženja kolubarskog okruga Jelena Ružić obratila se na današnjoj panel diskusiji  u organizaciji Fondacije Divac. Tema ove Online panel diskusije  bila je vezana za Rodnu ravnopravnost  i Regionalni održi razvoj. Panelistkinje su  na ovom događaju bile : Slavica Đukić Dejanović  ministarka bez portfelja, Ivana Rikanović direktorka Agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, Sanja Nikolin ekspertkinja iz oblasti rodno odgovornog budžetiranja i Jelena Ružić.  Tri sesije na tri različite teme obuhvaćene su ovim panelom.

ZUKO 2

Žensko udruženje kolubarskog okruga dobilo je sredstva od Vlade Švajcarske. Cilje je realizacija projekta koji ima za cilj uključivanje žena u društvena i politička  dešavanja  na lokalnom nivou.

ŽUKO pored ovih sprovodi i projekat koji se tiče nevidljivog rada žena na selu, koji za cilj ima da se podigne vidljivost posla koje žene obavljaju svakodnevno u domaćinstvu i kroz brigu o svim članovima porodice. Projekat  je podržan od strane Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena Srbije, ali je finansiran od strane vlade Ujedinjenog Kraljevstva i ambasade Velike Britanije.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA