U Obrenovcu započeta gradnja postrojenja koje će smanjiti emisiju sumpornog gasa DEVET PUTA

U Termoelektrani “Nikola Tesla A” (TENT) u Obrenovcu počela je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova iz TENT-a koji je vredan više od 167 miliona evra i koji će smanjiti ispuštanje sumpor-dioksida za devet puta. Postavljanju kamena temeljca u Obrenovcu prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama, direktor Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Evropu i Bliski istok Takema Sakamoto, (MHPS) Takanori Nakamoto i v.d. direktor JP “EPS” Milorad Grčić.

Poštujući obe tradicije, polaganjem kamena temeljca i tradicionalnom Japanskom ceremonijom “kagami biraki”, predstavnici EPS-a, ministartsva, ambasade Japana u Beogradu i kompanije koja je zadužena za projekat, dali su zeleno svetlo za početak izgradnje postrojenja za odsumporavanje vrednog 165 miliona evra. Realizacija ovog projekta trajaće 3,5 godine a izgradnjom ovog postrojenja biće produžen rad TENT A, rekao je ovom prilikom Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS.

Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS.
Milorad Grčić,, v.d. direktora JP EPS

Takanori Nakamoto, potpredsednik kompanije „Micubiši Hitaci pauer sistem“ napomenuo je da su zahvaljujući izuzetnim naporima koje su uložile vlade RS i Japana, ovaj projekat konačno početi sa realizacijom a posebna je čast što je naša kompanija dobila posao koji će realizovati zajedno sa srpskim kompanijama.

Đuniđi Majurama, ambasador Japana, izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje svečanoj ceremoniji početka izgradnje postrojenja za koji je ugovor potpisan još u septembru 2017. godine. Japan se nekada suočavao sa problemom zagađenja vazduha ali je uspeo da ga reši, pa smo sigurni da ćemo i kroz ovaj ovaj projekat učvrstiti naše prijateljstvo.

Izuzetno značajan dan za budućnost Srbije ali i TENT A jeste početak izgradnje ovog postrojenja koji ujedno predstavlja i najveću investiciju u regionu ali i važan projekat zbog pozitivnih ekoloških efekata, rekao je na ceremoniji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Na ovaj način 9 puta biće smanjena emisija sumpor dioksida i rad TE svešćemo na standarde koje je postavila EU.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB “Kolubara”. Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa. Kao nusproizvod dobijaće se gips koji se može koristii u građevinartsvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA