Petrovac na Mlavi

Otvorena izložba „Strip 9. trip“ u Zavičajnom muzeju

U Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi, u četvrtak 12. aprila otvorena je izložba strip albuma i crteža Dragoslava Jovanovića Dragona, slobodnog strip crtača iz Beograda. Time su zapčeti „dani stripa“ u Petrovcu na Mlavi, koji se već petu godinu za redom održavaju u organizaciji Zavičajnog muzeja i Narodne biblioteke „Đura Jakšić“, u okviru manifestacije STRIP 9. TRIP.

DSCF7508

Manifestacija na temu stripa se svake godine održava u aprilu mesecu, u čast Božidara Bože Veselinovića, strip crtača i ilustratora, rodom iz Petrovca na Mlavi. Legat Radmile Veselinović koji se čuva i prezentuje u Zavičajnom muzeju u Petrovcu na Mlavi, sadrži upravo originalne ilustracije Bože Veselinovića koje su rađene za Politikin zabavnik, 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Izložbu su otvorili Žaklina Perić, direktorka Zavičajnog muzeja, Dragoslav Jovanović, autor radova i Milica Ilić, istoričar umetnosti. Gost na otvaranju izložbe bio je Vladimir Topolovački, kolekcionar stripa, koji je sa bibliotekarom Markom Milivojevićem predstavio svoje izdanje u 4 toma pod naslovom „Beskonačni itinerer kroz svet strip albuma“.

DSCF7502

Kapitalno izdanje predstavalja pregled stranih i domaćih stripova, u vidu albuma za opisom svakog izdanja i faktografskim podaciva za svaki strip. U tomu posvećenom domaćem stripu našla su se i izdanja iz Petrovca na Mlavi: 3 kataloga Bože Veselinovića, odnosno strip programa manifestacije Strip 9. trip, 3 stripa Roberta Šlakeskog i Storigraf, publikacija strip crtača iz Petrovca na Mlavi, koje je pokrenulo Udruženje mladih iz Petrovca.

Izložba Dragoslava Jovanovića, alias Dragona, otvorena je do 26. aprila u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi, koji je otvoren za posetioce svakog radnog dana od 8 do 20 časova i subotom od 10 do 14. časova.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA