BeogradLazarevacVesti

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 4. jula i upis u registar matičnih ćelija hematopoeze

Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće održana  4. jula u Centru za kulturu od 10 do 16 časova. Tog dana biće organozovana i akcija upisa u registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, koji  je osnovan 2005. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RS, sa sedištem u Institutu za transfuziju krvi Srbije. Za 70 procenata pacijenata kojima je neophodna transplantacija matičnih ćelija hematopoeze, život zavisi isključivo od dobre volje građana Srbije. Pacijentima koji imaju leukemiju, aplastičnu anemiju, imunu deficijenciju ili urođeni poremećaj metabolizma, često je jedini put ka izlečenju transplantacija matičnih ćelija hematopoeze.

Matične ćelije

Akcija dobrovoljnog davanja krvi i upisa u registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije biće održana 4. jula u Centru za kulturu od 10 do 16 časova. Ova važna inicijativa omogućava građanima Srbije da pruže neprocenjiv doprinos spasavanju života. Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze osnovan je 2005. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RS, sa sedištem u Institutu za transfuziju krvi Srbije. Za 70% pacijenata kojima je neophodna transplantacija matičnih ćelija hematopoeze, šansa za preživljavanje zavisi isključivo od dobre volje građana Srbije.Pacijenti koji se suočavaju sa teškim oboljenjima kao što su leukemija, aplastična anemija, imuna deficijencija ili urođeni poremećaj metabolizma, često se oslanjaju na transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze kao jedini put ka izlečenju. Vaša jednostavna gesta može imati dalekosežan uticaj na njihove živote.

Registra mticnih ćelija

Registar predstavlja bazu potencijalnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze, odnosno ljudi koji su spremni nekome da pomognu. U Registar mogu da se prijave osobe koje imaju između 18-45 godina, koji ne boluju od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih oboljenja. Ko se jednom prijavi, njegovi podaci ostaju u Registru dok ne napuni 60 godina. Prijavljivanje je veoma jednostavno: popuni se jedan upitnik koji se sastoji od prijavnog lista i medicinskog upitnika i dâ mali uzorak krvi, kao za krvnu sliku, iz kojeg se radi HLA tipizacija.

Upis u Registar u Lazarevcu pokrenut je na inicijativu medicinske setsre Nataše Al Albaechi, koja je na ovaj način želela da pomogne svojoj koleginici Mariji Petronijević, medicinskoj sestri  iz Leskovca koja boluje od leukemije a kojoj je hitno neophodna transplatacija matičnih ćelija i odgovarajući donor.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA