BeogradLazarevacVesti

Ana Brnabić prisustvovala početku izgradnje regionalne sanitarne deponije „Kalenić”

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je početku izgradnje regionalne sanitarne deponije „Kalenić” Ub koja će obuhvatiti 15 lokalnih samouprava. Premijerki su projekat predstavili ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor „Eko Tamnava” Zoran Petrović, koji su istakli da je predviđen rok izgradnje deponije 2025. godina. Procenjena vrednost ove investicije iznosi približno 31,5 miliona evra, od čega najveći deo finansira Evropska banka za obnovu i razvoj.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas ceremoniji obeležavanja početka izgradnje regionalne sanitarne deponije „Kalenić“ na Ubu. Pored premijerke, kamen temeljac za ovu deponiju položili su ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, predsednik opštine Ub Darko Glišić, direktor „Eko Tamnava” Zoran Petrović, kao i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i direktor Kancelarije EBRD u Srbiji Mateo Kolanđeli. Brnabić je ukazala na to da je u pitanju značajan projekat i objasnila da nije u pitanju samo finansijska podrška, već i pomoć u postizanju visokih standarda u oblasti očuvanja životne sredine u Srbiji.

Veoma je važno da upravljanje regionalnim centrom bude takvo da se više od 80 odsto otpada iskoristi na dobar način, podvukla je ona i podsetila na to da Srbija ne vodi po prvi put računa o sakupljanju otpada, već da sada ide i prema cirkularnoj ekonomiji.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posebno se zahvalila predsednici Vlade što je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i istakla da je je predviđen rok izgradnje deponije 18 meseci. Projekat izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom generisaće više od 260.000 tona otpada iz 15 jedinica lokalne samouprave. Zahvaljujući tome što država želi da ulaže u zelenu infrastrukturu, ovo je jedan od 6 regionalnih centara koji će biti izgrađeni u Srbiji-dodala je Irena Vujović.

Paralelno sa izgradnjom Regionalnog centra, radiće se i sanacija postojećih deponija u lokalnim samoupravama koje su uključene u projekat, kao i opremanje komunalnih preduzeća potrebnim transportnim vozilima, kontejnerima i posudama, izgradnja reciklažnih dvorišta i transfer-stanica.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije
Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije

Premijerka je zaključila da ulaganja u zaštitu životne sredine od 2014. predstavljaju najveća ulaganja u istoriji Srbije, i naglasila da je Vlada Srbije uvek otvorena za konkretne predloge i konstruktivne razgovore.

Realizacijom ovog projekta sistemski će biti rešen problem upravljanje otpadom za građane Uba, Lazarevca, Valjeva, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Koceljeve, Vladimiraca, Barajeva, Obrenovca, Ljubovije, Krupnja, Malog Zvornika i Loznice

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA