Ansambl „Kolo“ 23. maja nastupa pred Lazarevčanima

Ansambl „Kolo“ u četvrtak, 23. maja, gostuje u Lazarevcu, kada će u večernjim satima, u 20 časova, nastupiti na sceni Centra za kulturu a njihovo gostovanje je u okviru turneje „4 godišnja doba“. Zimska turneja ansambla Kolo bila je po južnoj Srbiji a prolećna će biti po Zapadnoj Srbiji, a otpočeće koncertom u Šapcu, kaže direktor ansambla Vladimir Dekić. Kolo će lazarevačkoj publici predstaviti nove koreografije i potpuno drugačiji doživaj naših tradicionalnih igara. Karte po ceni od 300 dinara su u prodaji.

Ansambl “Kolo” gostovao je u Lazarevcu pre tri godine i tada se ovdašnjoj publici predstavio na jedan specifičan i malo drugačiji način. U želji da publici približe i bolje ih upoznaju sa našim tradicionalnim igrama i nošnjama, zaposleni u ovom ansamblu su osmisli malo drugačiji performans, koji pored igre čine i kratki video zapisi o svakoj igri, istoriji i nekim činjenicama koje nisu poznate javnosti.

Vladimir Dekić, direktor ansambla “Kolo”

Nova turneja pod nazivom “4 godišnja doba” svoj život počela je prošle godine i u toku zimskog perioda ovaj ansambl gostovao je širom južne Srbije. Proleće će u svojim igrama i posebnim koreografijama “doneti” i u Lazarevac, kada će nastupiti sa posebno pripremljenim i osmišljenim koreografijama, koje lazarevačka publika nije imala prilike da vidi.

U stvaranju umetničkog repertoara, učestvuju najeminentniji koreografi, kompozitori, kao i mnogobrojni stručni saradnici: etnomuzikolozi, etnolozi, baletski umetnici… koji su izgradili prepoznatljiv umetnički stil, izražen pre svega u raznolikosti scenskih i muzičkih oblika. Po tome se Ansambl “Kolo” i izdvaja od drugih, dodaje Dekić i napominje da pored uloženog truda i rada svih zaposlenih, društvu koje postoji više od 7 decenija jedino nedostaje adekvatna ustanova u kojoj će se okupljati i stvarati novu magiju.

Ansambl „Kolo“ je u dosadašnjih 70 godina postojanja priredio više od 5.000 koncerata pred oko 10 miliona gledalaca u najprestižnijim koncertnim salama: Metropoliten, Palata Šajo, Karnegi hol, Rojal festival hol, Opera u Kelnu, Teatar Feniče, Boljšoj teatar, Opera u Amsterdamu, Kembridž teatar i Grand kazino u Ženevi. Svoje današnje ime „Kolo“, Ansambl narodnih igara i pesama dobija 1953. godine, a ime su mu dali sami igrači. U okviru ove turneje, održaće koncert u više mesta u Srbiji a u Lazarevcu će gostovati 23. maja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA