BeogradLazarevacVesti

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ počinje sa radom 11. maja uz poštovanje vanrednih mera

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ Lazarevac nastavlja sa radom 11. maja, ali u skladu sa primenom mera prevencije širenja korona virusa. To znači da će biblioteka svoj rad prilagoditi preporukama koje je dobila od Republičkog štaba za vanredne situacije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Uputstva za korisnike biće dostupna tokom nedelje na sajtu biblioteke i fejsbuk stranici. Radno vreme ostaće nepromenjeno i radiće od 09 do 13 časova, rekla je za RTV GEM Jasmina Ivanković, direktorka lazarevačke Biblioteke.

Lazarevačka biblioteka

Rad će biti organizovan pod izmenjenim uslovima i uz pridržavanje svih epidemioloških mera i strogih mera socijalnog distanciranja. Rad sa korisnicima podrazumeva rad u prostoru Biblioteke na sledeći način:

  1. pridržavanje najviših higijenskih standarda u smislu postavljanja dezobarijera na sve ulaze, kao i sredstava za dezinfekciju ruku, upotrebe zaštitnih maski i rukavica (korisnici su dužni da sami obezbede zaštitnu opremu, dok zaštitnu opremu za bibliotekare obezbeđuje poslodavac);
  2. isticanje uputstava za održavanje higijene na vidnim mestima u korisničkom delu zgrade;
  3. održavanje ograničenog broja korisnika i ograničenog broja zaposlenih u čitaonicama i kancelarijama kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između korisnika i zaposlenih, kao i korisnika među sobom;
  4. radno vreme Biblioteke za korisnike je od ponedeljka do petka od 09 do 13 sati;
  5. procedura naručivanja bibliotečko-informacione građe i izvora obavljaće se na sledeći način: korisnici zahteve treba da dostave unapred, na imejl adresu ili putem telefona;
  6. prilikom vraćanja građe korisnik će ostavljati građu na označeno mesto na pultu, a nakon svakog vraćanja građe pult će biti dezinfikovan;
  7. vraćena građa koju je korisnik odložio odvoziće se u prethodno pripremljen prostor – izdvojenu prostoriju za karantin.

Knjige biblioteka

Radno vreme Biblioteke neće biti izmenjeno, a sa korisnicima radiće kao u vreme vanrednog stanja, od 09 do 13 časova zbog dezinfekcije prostora, kaže direktorka Jasmina Ivanković.

Jasmina Ivanković
Jasmina Ivanković

Svim korisnicima Biblioteke automatski je produžena i članarina a direktorka ustanove zahvalila je svim čitaocima koji su imali strpljenja zbog nastale situacije i još jednom ponovila da će maturanti i učenici imati pristup digitalnim lektirama i neophodnoj literaturi.

Zgrada biblioteke

Pre početka rada sa korinicima lazarevačko Komunalno preduzeće obavilo je kompletnu dezinfekciju zgrade Biblioteke „Dimitrije Tucović“. Takođe, svakog dana vrši se i dezinfekcija parkovskog prostora oko zgrade biblioteke.  Lazarevačka biblioteka će, kao i do sada, nastaviti da prati i pridržava se svih uputstava i mera koje propisuje Vlada Reublike Srbije i drugi nadležni organi, i u skladu sa tim utvrđivaće i izmene u načinu organizacije rada.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA