BeogradLazarevacVesti

„Bojanka se vedri i oblači“ u vrtiću Bubamara

„Bojanka se vedri i oblači“ naziv je radionice akademskog vajara Dušana Rajšića koja je održana u vrtiću „Bubamara“ PU „Rakila Kotarov Vuka“. U radionici je učestvovala starija grupa vaspitačica Verice Adamović i Milke Vasić. Ova radionica posvećena je vremenu kada su žene same tkale i vezle svoje odevne predmete a na papirnim podlogama, deca su crtala, kolažirala i kačila odbačene plastične kese i tako pravila odevni predmet.

U vrtiću „Bubamara“ u okviru Predškolske ustanove „Rakila Kotarov Vuka“, organizovana je inspirativna radionica pod nazivom „Bojanka se vedri i oblači“. Ova radionica, vođena veštim rukama akademskog vajara Dušana Rajšića, privukla je pažnju starije grupe dece, ali i vaspitačica Verice Adamović i Milke Vasić. Cilj radionice bio je da se deci približi tradicionalni način na koji su žene nekada stvarale svoje odevne predmete. U to vreme, žene su same tkale i vezle svoje haljine, suknje i bluze, pa su ovaj put i dečije ruke bile preplavljene kreativnošću i veštinom. Radionica je pružila dragocenu priliku deci da se približe ovim starim tehnikama i upuste se u avanturu stvaranja.

Deca su koristila papirne podloge kao svoje platno, na kojima su crtežima, kolažima i igrom maštovito kačili odbačene plastične kese, transformišući ih u čarobne odevne predmete. Ova kreativna transformacija plastičnih kesa u nešto lepo i korisno podsećala je na tkanine koje su žene nekad stvarale sa iglom i koncem.

Dušan Rajšić, poznat po svojoj vajarskoj veštini, preneo je svoje znanje i veštine na decu tokom radionice. Njegova prisutnost inspirisala je mlade umetnike da razvijaju svoje kreativne potencijale i da stvore neobične odevne komade od plastičnih kesa, dajući im priliku da izraze svoju umetničku stranu. Ova radionica nije samo donela kreativnost i zabavu, već je i podstakla decu da razmišljaju o recikliranju i ponovnoj upotrebi materijala. Upotreba odbačenih plastičnih kesa kao osnovnog materijala podsećala je decu na važnost očuvanja prirode i razmišljanja o održivosti.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA