BeogradLazarevacVesti

Dani evropske baštine u školi u Stepojevcu, održane radionice veza i šivenja

U školi „Vuk Stefanović Karadžić“ u Stepojevcu u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ održana je priredba i radionica veza. Članice Etno radionice Ana i Ateljea 55 iz Beograda, sa učenicima četvrtog i petog razreda radile su vez i osnove šivenja a sve u cilju da decu upoznaju sa pomalo zaboravljenim umetničkim zanatima i zanatlijama. Manifestacija Dani evropske baštine ove godine je pod sloganom „Živo nasleđe“ i posvećena je beogradskom školstvu.

Radionica veza u školi Stepojevcu

Tema ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine se odnosi na praksu, znanja i veštine koje su se prenosile sa generacije na generaciju, a koje se i danas koriste. Raznovrsne veštine, zanati i profesije nam omogućavaju da očuvamo i sačuvamo naše nasleđe na mnogo načina. U saradnji sa Etno radionicom Ana i Ateljeom 55 iz Beograda, učenici četvrtog i petog razreda u Stepojevcu imali su priliku da se upoznaju sa umetničkim zanatima, vezom i šivenjem i nauče po neke osnove na radionici koja je organizovana nakon umetničkog programa.

Ova tema pruža priliku da izbliza pogledamo rad čuvara naše baštine i da se ispita na koji način je jučerašnje nasleđe postalo današnje i kako to nasleđe, zahvaljujući ljudima koji prenose svoje znanje, može biti sačuvano za buduće generacije, dodaje Verica Anđelić i kaže da zahvalnost duguje svima koji su uzeli učešće u organizaciji obeležavanja ovih dana u školi u Stepojevcu.

Verica Anđelić
Verica Anđelić

Dani evropske baštine, koji se održavaju svakog septembra, deo su velike evropske manifestacije kojom se nasleđe predstavlja kao zajednička baština evropskih naroda. Dani evropske baštine je manifestacija koju su zajednički pokrenule Evropska komisija i Savet Evrope, a beogradske opštine, kao i razne institucije, pripremili su prigodan program i ove, 2023. godine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA