BeogradLazarevacVesti

Božić – praznik mira, sloge i jedinstva

Božić je za pravoslavce najradosniji praznik, praznik koji donosi veselje, izmiruje i nosi poruku ljubavi i sloge. Pripreme za Božić počinju 40 dana pre 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju. Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu. U crkvenim hramovima Božič se dočekuje liturgijama i pričešćem a u Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu službe u toku praznika ujutru počinju u osam časova a večernja u 18 časova, rekao je za RTV GEM Vladimir Stojković, sveštenik ovog hrama.

Crkva Lazarevac

Pravoslavni vernici, koji poštuju julijanski kalendar, 7. januara proslavljaju Božić, praznik cele porodice koja je tada na okupu. Mnogi običaji su, u današnje vreme, prilagođeni savremenom načinu života. Božić se praznuje, kao uspomena, na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg. Praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva kod pravoslavaca, a posebno Srba, ukrasio je ovaj praznik najlepšim verskim običajima i obredima.

Rođenje Hristovo, po učenju crkve, čeka se od samog postanka sveta. Sam čin njegovog rođenja treba da nam ukaže da je on kao Sin Božiji rođen u skromnom okruženju i da mi kao narod praznik i treba da obeležimo bez nekog velikog preterivanja ali sa svečanijom trpezom, kaže sveštenik Vladimir Stojković.

sveštenik Vladimir Stojković
sveštenik Vladimir Stojković

Suština proslavljanja Božiča ali i drugih verskih praznika je da kao hrišćani pronađemo mir, kaže sveštenik Vladimir Stojković i dodaje da treba da pronađemo i dobru volju. Kada čovek ima volje svaki problem se da rešiti i to je svakako poruka vernicima da u ovim blagim danima nađu unutar sebe dobru volju i poseju je među svojim bližnjima.

U crkvenim hramovima Božič se dočekuje liturgijama i pričešćem a u Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu službe u toku praznika ujutru počinju u osam časova a večernja u 18 časova.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA