BeogradLazarevacVesti

Članovi Udruženja rezervnih vojnih starešina obeležili svoj dan

Članovi Udruženja rezervnih vojnih starešina položili su venac na Spomenik srpskom ratniku u Lazarevcu i na taj način obeležili su svoj dan. Ovaj datum je izabran jer je na današnji dan 1918. godine probijen Solunski front. Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna ceremonija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je ove godine u Nišu.

Dan srpske zastave

Članovi Organizacije rezervnih vojnih starešina Lazarevac položili su venac na Spomenik srpskom ratniku i na taj način obeležili svoj dan, koji je ujedno i dan proboja Solunskog fronta 1918. godine. Predsednik udruženja, pukovnik u penziji Branislav Anočić rekao je da je ova organizacija formirana 15. septembra, godinu dana nakon proboja Solunskog fronta.

Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive da na kućama istaknu narodnu zastavu – „trobojku“. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je, posle godina krvavih, strašnih, dramatičnih, tragičnih i junačkih borbi, srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije.

Dan kada je probijen Solunski front i danas mnogi ocenjuju kao odlučujući za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu. Mesec i po dana srpska vojska je potiskivala neprijatelja i oslobađala zemlju, i omogućila da se srpska zastava ponovo zavijori u Beogradu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA