BeogradLazarevacVesti

Crveni krst na Svetski dan dobrovoljnih davalaca nagradio višestruke davaoce

U prostorijama Crvenog krsta Lazarevac, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, uručena su priznanja višestrukim davaocima krvi, koji su dragocenu tečnost darovali preko 50 i 75 puta. Priznanja je uručio predsednik Crvenog krsta Lazarevac Dušan Paunović, koji je dan pre u Beogradu primio i priznanje za „Najhumaniju opštinu“. Opština Lazarevac je po deveti put proglašena za najhumaniju opštinu u Srbiji sa 5, 74 posto davalaca na broj stanovnika i na drugom mestu je posle Požarevca po broju dobrovoljnih davalaca.

Nagrade višestrukim davaocima

Za obeležavanje Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi odabran je 14. jun  iz posebnog razloga: na ovaj dan, 1868. godine rođen je slavni austrijski naučnik dr Karl Landštajner, čije je otkriće ABO sistema krvnih grupa ovenčano Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu 1930. godine. Svake godine ovaj datum obeležavaju i predstavnici Crvenog krsta Lazarevac, koji su svoje višetruke davaoce nagradili priznanjima i prigodnim poklonima.

Ove godine najbolje rezultate u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi imala su tri grada: Požarevac, Pirot i Vranje. U svoje sredine oni su odneli proznanja za „Najhumaniji grad“, dok su priznanje „Najhumanija opština“ ponele sledeće opštine: Preševo, Lazarevac, Štrpce, Despotovac, Inđija, Bačka Palanka, Babušnica i Obrenovac. Opština Lazarevac je deveti put zaredom osvojila ovo značajno priznanje a sve zahvaljujući našim sugrađanima koji su svojim gestom spasili brojne živote, kaže Jelena Petronijević, koordinator Crvenog krsta u Lazarevcu.

Tokom leta Crveni krst organizovaće niz akcija a letnja kampanja počinje već u petak 16. juna u organizaciji UG „Ujedinjeni za Lazarevac“ u čijim prostorijam će biti organizovana akcija dobrovoljnog davlaštva krvi.

Protekle godine u Srbiji prikupljeno je preko 208.000 jedinica krvi, a ove godine trend je još bolji, kažu u Crvenom krstu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA