BeogradLazarevacVesti

Da li će i kada početi izgradnja objekata u Kusadku?

Sudbina rudarskih sela oduvek je bila teška. Mesna zajednica Vreoci najveća je po lokalitetu što se selidbe tiče a preseljenje ovog sela traje već godinama. I dalje u ovom delu lazarevčke opštine žive porodice koje nisu još uvek eksproprisane a na izgradnju infrastrukturnih objekata u Kusadku čeka se već tri godine. Pre skoro tri godine JP EPS i Direkcija za izgradnju Grada Beograda potpisale su ugovor o izgradnji infrastrukturnih objekata u Kusadku ali ti radovi su neprimetni po rečima Radiše Sinđelića, predsednika MZ Vreoci. Ovih dana predstavnike Vreoca, opštine Lazarevac, Direkcije i JP EPS očekuje sastanak na kojem će biti poznato kada će Kusadak dobiti objekte koji su zagarantovani ugovor još pre tri godine.

vreoci spomen ploča

Očekivanja su velika ali da li će i kada biti realizovana, pod znakom su pitanja. Nakon konstituisanja gradske vlasti ubrzo očekujemo sastanak na kojem će biti preciziran datum i početak radova u Kusadku, kaže Radiša Sinđelić, predsednik MZ Vreoci. Direkcija Grada Beograda izvođač je radova u Kusadku, koji je planiran za preseljenje MZ Vreoci,  ali se čini kao da je u ovom delu lazarevačke opštine vreme stalo.

Mesna zajednica Vreoci leži na oko 500 miliona tona lignita. Nije planirano da kop bude na celoj teritoriji ove mesne zajednice već je u planu izgradnja infrastrukture i koridora, kaže Sinđelić.

Radiša Sinđelić
Radiša Sinđelić

Na pitanje da li će crkva u Vreocima biti izmeštena, Sinđelić kaže da to neće biti slučaj i da će ove godine ovaj verski objekat proslaviti 150 godina postojanja. Dodaje da je približavanjem rudarkish radova, značajno oštećen objekat ali da će u saradanji sa Gradskim zavodom za zaštitu spomenika početi obnova ovog hrama. Sačuvaćemo crkvu u Vreocima i nikada nije bilo u planu njeno rušenje, jer je ovaj objekat zaštićan i proglašen za spomenik kulture, dodaje Sinđelić.

Crkva u Vreocima

Očekujemo da će nakon sastanka sa beogradskom Direkcijom konačno početi izgradnja svih infrastrukturnih objekata koji su bitni za normalno funkcionisanje svake zajednice, kaže Sinđelić.

Većina domaćinstava u Vreocima odlučila se za individualno preseljenje ali bi izgradnjom objekata u Kusadku, Vreoci na neki način sačuvali identitet, nasleđe i deo zaostavštine, zaključuje Sinđelić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA