BeogradLazarevacVestiZdravlje

Daj krv, spasi život: Redovna letnja akcija u Lazarevcu 16. i 19. avgusta

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je da su rezerve krvi drastično smanjene i pozvao građane da pomognu u obezbeđivanju stabilnih rezervi, kako ne bi došlo do otkazivanja operacija. Rezerve krvi su obično smanjene tokom leta i zime, u vreme godišnjih odmora, pa je tada i odziv građana slabiji. Crveni krst Lazarevac u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije organizovaće tokom svgusta meseca dve akcije u okviru redovne letnje kampanje. Prva akcija organizuje se 16. avgusta u Centru za kulturu Lazarevac a druga će biti u ritejl parku Stop Šop 19. avgusta. Iz Crvenog krsta apeluju na sugrađane da se u što većem broju odazovu akcijama jer je na nedeljnom nivou potrebno oko 1500 jedinica ove dragocene tečnosti.

Doniranje krvi je jedan od najplemenitijih gestova koje možemo učiniti za zajednicu. Naša krv može značiti život za mnoge ljude – pacijente koji prolaze kroz teške bolesti, žrtve saobraćajnih nesreća, trudnice u porođaju i mnoge druge. Nedavni događaji su nas podsetili na važnost solidarnosti i međusobne brige, a doniranje krvi je konkretna prilika da učestvujemo u spašavanju života naših sugrađana.

Jelena Petronijević, stručni saradnik Crveni krst Lazarevac
Jelena Petronijević, stručni saradnik Crveni krst Lazarevac

Redovni davaoci dva puta godišnje mogu dati krv. Krv mogu da daju zdrave osobe stare između 18 i 65 godina a da bi neko mogao da donira krv, prvenstveno mora biti zdrav i teži od 50 kilograma.

Najpotrebnije su A+ i O+ krvna krupa, koje su i najčešće u našoj populaciji a na nedeljnom nivou za snabdevanje bolnica potrebno je oko  1500 jedinica krvi. Akcije u Lazarevcu biće organizovane 16. i 19. avgusta.

Crveni krst Lazarevac do sada je organizovao 29 akcija dobrovoljnog davanja krvi i tom prilikom prikupljeno je 1658 jedinica krvi. Podržimo zajedno ove akcije, jer davanje krvi nije samo darivanje krvi, već i darivanje nade i širenje ljubavi prema bližnjima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA