BeogradLazarevacVesti

Dan primirja obeležen u Lazarevcu

 Dan primirja, odavanjem počasti obeležen je i u opštini Lazarevac. Vence na spomenik Srpskom ratniku položio su predsednik GO Lazarevac Bojan Stević i Željko Pavlović zamenik predsednika Skupštine GO Lazarevac. Predstavnici Organizacije Rezervnih vojnih starešina takođe su položili venac i odali počast.

venci stevićPotpisivanje primirja u Prvom svetskom ratu veliki je dan za čitavu Evropu a posebno za Srbiju, koja je u tom periodu dala veliki broj žrtava, a odavanjem počasti i polaganjem venca na spomenik Srpskom ratniku predstavnici GO Lazarevac su još jednom podsetili na sve koji su životom branili svoju otadžbinu.

Venci AnočićBranislav Anočić ispred Organizacije Rezervnih vojnih starešina naglasio je koliko je bitno i u ovim najtežim trenucima da se sećamo ogromnih žrtava i odajemo počast stradalima u Prvom o svetskom ratu.

VenciOd 1914. do 1918. godine poginulo između 15 i 20 miliona ljudi. Tokom Prvog svetskog rata, Srbija je izgubila trećinu stanovništa. Primirje koje je potpisano 11. novembra bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Ovaj praznik se obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum. Zemlje Komonvelta ga obeležavaju kao Dan sećanja, a Amerikanci kao Dan veterana. U Srbiji se 11. novembar obeležava kao državni praznik i neradan dan od 2012. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA