BeogradLazarevacVesti

Danas je Sveti Ilija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, koji je u narodu poznat i kao Ilija Gromovnik. Ovaj svetac se smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje sa velikim poštovanjem. Ukoliko danas grmi, veruje se da će propasti sav rod oraha i lešnika. Mnogi roditelji deci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti. Slavi se i kao krsna slava. Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Propašću Kraljevine Jugoslavije prekinuta je ova tradicija vazduhoplovaca, ali je obnovljena 1992. godine.

Liturgija u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu nazvanog i Gromovnik. Sveti Ilija je prisutan u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom. Sveti Ilija Gromovnik pada u najsušnije i najtoplije doba godine.

Veruje se da Sveti Ilija odlučuje gde će biti suša, a gde će padati kiša. Zbog toga se smatra da na Svetog Iliju ne treba raditi u polju, niti ulaziti u vinograde kako se ne bi navukao gnev svetitelja.

Sveti Ilija

Veruje se da posle Svetog Ilije leto polako prolazi, pa je u narodu poznata izreka „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“. Nakon današnjeg praznika se, prema verovanju, više ne treba kupati u rekama.

Na Svetog Iliju u velikom broju gradova i sela organizuju se vašari, a slavi se i kao krsna slava. Praznik je obeležen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA