BeogradLazarevacVesti

“Dani Kolubarske bitke“ – Polaganje venaca na spomen obeležja

Pomen stradalim ratnicima u Hramu Svetog Velikomučenika Georgija u Ćelijama služio je protojerej Miroslav Filipović, sveštenik parohije kojoj pripadaju Petka i Ćelije. Predstavnici opština  Lazarevac, Lajkovac i Ljig odali su počast stradalima tokom Kolubarske bitke.

Zajednički venac tri opštine položen je i na spomenik Dimitriju Tucoviću na Vrače brdu. Tom prilikom Milisav Nedić predstavio je svoju novu knjigu “Kolubara srpska Marna“ i naglasio da se devetog decembra obeležava oslobođenje Lazarevca tokom Kolubarske bitke, splet nesrećnih okolnosti je doveo do toga da se kapetan Jordan Đorđević zaustavio u Lazarevcu i sa svojim pukom i Moravskom divizijom otišao ka Kosmaju gde se branio Kragujevac. Nemačka jedinica se spojila sa sedmom divizijom i nastavila da ugrožava naše položaje.

''Dani Kolubarske bitke'' – Polaganje venaca na spomen obeležja

Predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić istakao je značaj ove manifestacije i naglasio da će tradicija biti nastavljena u čast predaka.

Mi imamo obavezu i čast da se sećamo naših predaka ali imamo i obavezu prema budućim pokolenjima da danas u miru radimo što je moguće bolje kako bi ova zemlja napredovala što brže. Ne smemo da zaboravimo naše pretke, pre svega što su dali najvrednije u tom trenutnu što su imali a to je svoj život – izjavio je Bojan Sinđelić.

Ovakva tradicija simboliše i međuopštinsku saradnju i povezanost, a predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je naglasio značaj čuvanja sećanja na ovako značajne istorijske događaje.

Sam čin današnji i prisustvo tri opštine, pokazuje da je ovo veliki dan, ne samo za ovaj deo Kolubarskog okruga nego i cele Srbije – izjavio je Andrija Živković.

Pre dve godine GO Lazarevac podigla je i spomen obeležje u Županjcu. Na mestu stradanja dva puka timočke divizije, drugog poziva, odata je počast i položeni venci. Istoričar Ratko Vukelić istakao je značaj uzvišenja Čovka koje je zajedno sa Vrače brdom zauzimalo centralni deo čitavog kolubarskog fronta. U borbama za Čovku stradalo je 4200 srpskih vojnika.

Centralna  manifestacija  obeležavanja stogodišnjice ‘’Kolubarske bitke’’ sa svim državnim počastima, ispred Hrama Sv.Velikomučenika Dimitrija i Spomen kosturnice biće održana 15. decembra, kada se i završava manifestacija ‘’Dani Kolubarske bitke‘’.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA