BeogradLazarevacVestiZdravlje

Dečiji strah od stomatologa moguće je prevazići

Veliki deo populacije plaši se odlaska kod stomatologa. Veruje se da su koreni tom strahu u detinjstvu. Saradnjom roditelja i stomatologa deca mogu prevazići strah od stomatološke ordinacije, kaže Dragica Gavrilović, stomatolog Doma zdravlja “Dr Đorđa Kovačevića”.

Strah od stomaloga čest je među decom. Dobra vest je da se dobrom saradnjom roditelja i stomatologa on može prevazići. Dete treba dovesti na pregled onda kada nema nikakav problem, rekla je za televiziju GEM, Dragica Gavrilović.

Uloga roditelja u oralnoj higijeni dece je presudna. Do šeste godine dete nije sposobno da samostalno održava oralnu higijenu, pa roditelje treba edukovati o pravilnoj tehnici pranja zuba.

Dragica Gavrilović, stomatolog
Dragica Gavrilović.,stomatolog

Od šestog meseca života treba početi s korišćenjem paste za zube. Pri odabiru paste treba obratiti pažnju na koncentraciju fluora. Što je dete starije potrebna je veća koncentracija fluora. Pored paste, važno  je i odabrati pravu četkicu.

Fluor je bitan faktor u borbi protiv zubnog kvara. Prema najnovijim istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije, fluor treba konzumirati i u tabletama, potvrđuje stomatolog Dragica Gavrilović.

Zubni kvar je pored sisanja palca i grickanja noktiju, glavni uzročnik nepravilnog položaja zuba. Prevencijom loših navika i sanacijom zubnog kvara smanjuje se rizik od ortodontske nepravilnosti.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA