BeogradKulturaLazarevacObrazovanjeVesti

Dejana Petrović pobednica na literarnom konkursu „Pravoslavno pero“

U Modernoj galeriji Centra za kulturu održana je manifestacija „Pravoslavno pero“ u okviru obeležavanja Svetosavskih dana. Ovom prilikom dodeljene su i nagrade pobednicima istoimenog literarnog konkursa, koji je realizovan sa blagoslovom Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana. Organizator konkursa je Kancelarija za versku nastavu kolubarsko-posavskog namesništva. Na konkurs je pristiglo ukupno 117 radova od 46 autora.

U Modernoj galeriji održana je manifestacija pod nazivom „Pravoslavno pero“ u sklopu obeležavanja Svetosavskih dana. Ova značajna manifestacija okupila je ljubitelje književnosti i duhovnosti, a centralni deo događaja bio je posvećen dodeli nagrada pobednicima istoimenog literarnog konkursa, koji je sproveden pod pokroviteljstvom Kancelarije za versku nastavu kolubarsko-posavskog namesništva. Ova manifestacija predstavlja važan korak ka promociji književnosti i duhovnosti u savremenom društvu, podstičući kreativnost i autentičnost u izražavanju pravoslavnih vrednosti. Pozitivno smo iznenađeni kvalitetom i brojem pristiglih radova, kaže Kristina Anđelković, predstavnik organizacionog odbora.

Tročlani žiri činili su profesori srpskog jezika i književnosti, Ljiljana Pakić, Miroslav Rabrenović i Momčilo Žunić. Izbor je bio težak, kažu članovi žirija a radovi su se ocenjivali u dve kategorije, poezija i proza. Stručni žiri doneo je odluku da uvede po dva treća mesta za obe kategorije, kaže predsednica žirija Ljiljana Pakić.

Nagrađeni autori istakli su se svojim originalnim pristupom temama vezanim za pravoslavnu veru, običaje i duhovnost, čime su doprineli širenju ljubavi prema tradiciji i očuvanju kulturnog nasleđa. Dobitnica prve nagrade u kategoriji poezija, Dejana Petrović iz Teslića nagrađena je za pesmu „Zažmiri“.

Manifestacija „Pravoslavno pero“ predstavlja spoj umetnosti, duhovnosti i kulture, te je privukla pažnju šireg kruga posetilaca. Svečanost je bila obogaćena prisustvom umetnika, književnika i zaljubljenika u pravoslavnu tradiciju. Svojim nastupom članovi muzičkog sastava „Veordar“, recitatori iz OŠ „Dule Karaklajić“ i hor Gimnazije Lazarevac obogatili su i oplemenili samu svečanost.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA