Delegacija GO Lazarevac u dvodnevnoj poseti Valandovu

Na poziv rukovodstva Opštine Valandovo iz Severne Makedonije delegacija GO Lazarevac boravila je u dvodnevnoj poseti ovoj opštini. Prvog dana posete Gradonačelnik opštine Valandovo Pero Кostadinov je organizovao zvaničan sastanak delegacija opština Valandovo i Lazarevac gde je dogovoreno inteziviranje i nastavak saradnje u skladu sa Poveljom o bratimljenju koju su ove dve opštine potpisale daleke 1977. godine. Povelja o bratimljenju ove dve opštine predviđa stalnu saradnju u oblasti kulture, sporta, medicine, ekonomije, društvenog života i razmenu zajedničkih iskustava.

Na pomenutom sastanku u delegaciji GO Lazarevac, pored predsednika GO Lazarevac Bojana Sinđelića, zamenika predsednika Miloja Živanovića i članova Veća GO Lazarevac Gordane Stević i Aleksandra Bulatovića, bio je i državni sekretar Ministarstva Državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

Delegaciju Valandova na čelu sa Gradonačelnikom Pero Кostadinovim činili su predstavnici Skupštine opštine Valandovo i državni sekretar Ministarstva za lokalnu samoupravu, Кiril Partalov. Cilj posete Valandovu bila je zvanična obnova nekadašnje saradnje između dve opštine koja je dogovorena na Vidovdan 2018. godine kada je delegacija opštine Valandovo bila u poseti Lazarevcu na Dan opštine Lazarevac.

Predsednik Bojan Sinđelić se zahvalio domaćinima na toplom prijemu i izrazio zadovoljstvo što delegacija gradske opštine Lazarevac posle toliko godina boravi u Valandovu. Sinđelić je tom prilikom izrazio i nadu da će saradnja ove dve opštine biti produbljena u budućnosti, i naglasio da GO Lazarevac očekuje posetu delegacije Valandova 28. juna na proslavi Dana opštine Lazarevac.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević je iskoristio ovu priliku takođe da se zahvali domaćinima u Valandovu, ali i da pozove državnog sekretara Ministarstva za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Кirila Partalova da se priključi delegaciji iz Valandova i poseti Lazarevac.

Drugi dan posete otpočeo je odlaskom u Spomen kosturnicu u Udovu gde su obe delegacije položile vence u čast stradalim srpskim graničarima 1915. godine. Ovom događaju prisustvovao je i Ambasador Republike Srbije Dušanka Divjak Tomić. Ovom prilikom je dogovoreno da se u narednom periodu izvrši saniranje objekta spomen kosturnice.

Nakon toga delegacija GO Lazarevac sa Ambasadorom Republike Srbije je prisustvovala priredbi koju su upriličili učenici Osnovne škole „Strašo Pindžur“ u Josifovu. Poseta Valandovu je završena prisustvom na tradicionalnoj manifestaciji „Folk fest Valandovo 2019“.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA