BeogradLazarevacVesti

Dezinformacije o pametnim brojilima

Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavila se potpuna dezinformacija jednog od udruženja za zaštitu potrošača u kojoj se pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača. Istina je potpuno drugačija – i mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno.

Naime, proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EPS i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila. Sistem je dodatno zaštićen u koracima koji se trenutno realizuju u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja u skladu sa evropskom praksom.

Širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani se dovode u zabludu i nanosi se šteta svima. Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA