BeogradLazarevacVesti

Dobijene su sve neophodne dozvole za bušenje nova tri bunara

Dugogodišnji problem vodosnabdevanja Lazarevca i dalje je aktuelan. Grad se trenutno snabdeva vodom sa dva izvorišta, „Nepričava“ i „Peštan“. U planu je bušenje novih bunara na izvorištu „Peštan“ kao i traženje novih lokacija na kojima se utvrdi isplativost eksploatacije. Jedna od potencijalnih lokacija je Rasadnik. Za bušenje nova tri bunara dobijene su sve neophodne dozvole i saglasnost EPS-a i same opštine Lazarevac. Direktor Aleksandar Rakić ističe da je naišao na veliko razumevanje kako rukovodstva EPS-a i opštine, tako i svih ostalih relevantnih faktora. Bušenje novih bunara biće povereno renomiranoj firmi iz Beograda, specijalizovanoj za takvu vrstu radova.

Izvorište Nepričava pušteno je u rad još davne 1981. godine sa svojih 6 bunara, a prema tadašnjoj izdašnosti vode, protok je bio 170 litara u sekundi dok je današnja izdašnost negde oko 120 litara po sekundi. U planu je regeneracija izvorišta koju će izvesti firma iz Beograda BeoGeo Aqua, kojom bi se protok vode povećao. Dubina bunara je od 120 do 370 metara. Bušenje novih bunara na izvortištu „Nepričava“, stopirano je, jer je nakon bušenja novog bunara 2011. godine utvrđen nedozvoljena koncetracija antimona u vodi. Takođe, pošto se radi o sistemu spojenih sudova, svako novo bušenje i potencijalno otvaranje novog bunara i njegovo uvođenje u sistem ne bi dalo ukupnu veću količinu pijaće vode, tvrdi Rakić.

Iz tih razloga, akcenat je prebačen na izvorište Peštan sa svojih 14 bunara, od kojih su u funkciji njih 12. U planu je bušenje nova tri bunara za čiju realizaciju su obezbeđena sva sredstva kao i nephodne dozvole.

Direktor Aleksandar Rakić napominje da će se problemu vodosnabdevanja Lazarevca maksimalno posvetiti tokom svog mandata. Ističe da se pored smanjene izdašnosti pomenuta dva izvorišta kao glavni problem izdvaja povećan broj priključaka za vodu, kojih je primera radi, 2000. godine bilo 10 500, a sada je taj broj veći za trećinu i iznosi oko 15 500 priključaka.

U planu je bušenje i novih bunara pored pomenuta tri na izvorištu „Peštan“, dodaje Rakić i ističe da je realno očekivati da se svake godine tokom njegovog četvorogodišnjeg mandata izbuše po dva nova bunara čime bi se problem vodosnabdevanja konačno rešio. Direktor lazarevačkog komunalnog preduzeća ovom prilikom je napomenuo i da će cisterne sa pijaćom vodom, dok traju tropske vrućine, biti svakodnevno postavljene na više lokacija u Lazarevcu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA