BeogradLazarevacVestiZdravlje

Dobrovoljni davaoci u Lazarevcu od sada mogu da se prijave i za Registar davalaca kostne srži

U Centru za kulturu Lazarevac održana je završna akcija letnje kampanje doborovoljnog davalaštva krvi u organizaciji Crvenog krsta i Instituta za transfuziju krvi Srbije. Akciji se odazvao veliki broj naših sugrađana a po prvi put dobrovoljni davaoci mogli su da se prijave i za registar davalaca kostne srži. Predstavnica Instituta za transfuziju krvi dr Marija Knežević upozorila je da u nacionalnom Registru davalaca koštane srži ima oko 10.000 građana i istakla da to nije dovoljno, jer je za obolele od hematoloških oboljenja i bolesti imunološkog sistema i metabolizma presađivanje koštane srži često jedini lek.

Prijava za registar kostne srži

Tokom letnjih meseci rezerve krvi su na minimumu a potreba za ovom dragocenom tečnošću je sve veća. Iz tog razloga redovna letnja kampanja organizuje se od juna do jula meseca i tom prilikom u Lazarevcu odazove se veliki broj davalaca, što je slučaj i na drugim akcijama.

Krv

Ovaj put završna akcija u Centru za kulturu bila je uspešna a predstavnici lazarevačkog Crvenog krsta pohvalili su svoje sugrađane koji su po broju davanja među prvima u Srbiji a naša opština jedna od najhumanijih.

Crveni krst

Novina u toku ove kampanje Crvenog krsta i Instituta za transfuziju krvi Srbije je da su dobrovoljni davaoci i oni koji to nisu, mogli da se prijave u Registar dobrovoljnih davalaca kostne srži. Doktorka Marija Knežević kaže da je prijavljivanje jednostavno, jer je dovoljno samo da popunite prijavni list i da date mali uzorak krvi za humani leukocitni antigen (HLA) tipizaciju.

Dr Marija Knežević
Dr Marija Knežević

Potrebno je da ste zdravi i da imate između 18 i 45 godina a sa porastom broja davalaca u registru, povećava se verovatnoća pronalaženja davaoca kostne srži za sve veći broj bolesnika.

Upitnik za prijavu za registar kostne srži

Registar davalaca kostne srži sadrži podatke o osobama koje žele da pomognu. Sve je veći broj dece koja se rađaju sa teškim bolestima krvi i za većinu njih jedina nada za oporavak je transplatacija kostne srži od zdravog davaoca, zato razmislite da postanete davalac kostne srži.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA