BeogradLazarevacVestiZanimljivosti

Lazarevčani po tradiciji i ove godine kupovali ivanjske venčiće

U hramovima Srpske pravoslavne crkve obeležen Ivanjdan, praznik rođenja svetog Jovana Krstitelja, jedan od tri velika praznika posvećena ovom svetitelju za čije se ime vezuje krštenje Isusa Hrista na reci Jordanu i početak hrišćanske propovedi. Ivanjdan je česta slava pravoslavnih hrišćanskih porodica u Srbiji, a za praznik su vezani i mnogobrojni narodni običaji. Na Ivanjdan se bere lekovito bilje, a od ivanjskog cveća pletu se venci koji se stavljaju na ulaz doma i simbol su beskonačnosti vere. Po tradiciji i ove godine na lazarevačkoj pijaci prodavali su se venci od ivanjskog cveća a naše sugrađane pitali smo da li znaju koja simbolika se vezuje za ovaj praznik.

Ivanjdan pijaca

Za Ivanjdan tradicionalno se plete venac od svežeg cveća i kači na kapiju ili vrata doma kako bi čuvao kuću od loše energije i doneo sreću, zdravlje i napredak cele godine. Prema starim običajima deca su plela vence od sveća i kroz njih se provlačila kako bi ih pratila sreća. I ove godine na lazarevačkoj pijaci ponuda venčica je bila dobra ali i prodaja.

Ivanjsko cveće

Prema verovanju na Ivanjdan Sunce sija najjačom snagom. Vencima od ivanjskog cveća pokazuje se da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke – sredine leta i da se time „ovenčala“.

Ivanjski venčići

U mnogim krajevima, pale se ivanjske vatre, oko kojih se nekada igralo i pevalo. Čak i voda dobija posebnu moć. Prema običajnom kalendaru, tri dana pre i tri dana posle praznika, ne ulazi se u vinograd.

Venac

Kaže se da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan. Praznik uvek pada u vreme Petropavlovskog posta, pa se ovog dana ne mrsi. Ponegde se organizuju i vašari.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA