BeogradKulturaLazarevacVesti

Dokumentarni film “Umetnost sećanja” premijerno pred lazarevačkom publikom

Dokumentarni film “Umetnost sećanja” o velikanu srpske i jugoslovenske skulpture druge polovine 20. veka, Miodragu Živkoviću i drugim skulptorima, autorke Jelene Radenović, prikazan je u Centru za kulturu. Tema dokumentarnog filma su spomenici nastali u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije. Ovo je prva projekcija filma u našoj zemlji posle prošlogodišnje premijere, kaže autorka Jelena Radenović i dodaje da joj je posebno drago što su projekciji prisustvovali prijatelji i rođaci pokojnog vajara Miodraga Živkovića.

Publika na projekciji filma Umetnost sećanja

Spomenici podignuti žrtvama Drugog svetskog rata simbol su stradanja i borbe za slobodu, ali predstavljaju i svetionike u mračnom vremenu u kojem živimo, jer predstavljaju civilizacijske vrednosti bez kojih se, čini, teško ćemo opstati, kaže autorka Jelena Radenović.

Jelena Radenović
Jelena Radenović

Jedan od sagovornika u filmu je i profesor Miodrag Živković, autor čuvenih spomenika u Kragujevcu, na Kadinjači, Tjentištu a autorka kaže da su njegovi monumenti metafora onoga što se dešavalo na područijima gde su nastajali. Njegovi veličanstveni spomenici protkani su emocijom koju je profesor Živković dao bez zadrkše a sam posmatrač to može osetiti prilikom obilaska istih, dodaje Jelana Radenović.

prof. Miodrag Živković, insert iz filma "Umetnost sećanja"

Pored skulptura Miodraga Živkovića, u filmu se govori i o monumentima velikih vajara iz tog vremena.

Publika i autorka u Centru za kulturu

Spomenici za posetioce iz naše zemlje imaju jasnu simboliku a na pitanje kako stranci reaguju kada se nađu pred ovim skulpturama, autorka kaže da pored toga što nemaju predzanje o njihovoj istorijskoj pozadini, oni nose priču i svedoče o borbi našeg naroda  i “govore” univerzalnim jezikom.

Spomenici iz filma Umetnost sećanja

Jelena Radenović je glumica i rediteljka koja je doktor nauka o dramskim umetnostima iz oblasti studije filma i medija.  Autorka je i dokumentarnog filma “Kuda dalje”, čija je premijera bila u oktobru 2015. godine i njen je rediteljski filmski prvenac.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA