BeogradLazarevacVesti

Dom zdravlja “Dr Đorđe Kovačević“ na stručnom skupu u Subotici

U organizaciji domova zdravlja Rakovica, Palilula i Lazarevac u subotičkom hotelu “Galerija“ održan je treći susret domova zdravlja, koji je okupio lekare, medicinske sestre i tehničare iz cele Srbije. Tema skupa bila je prevencija i kontrola dijabetesa tipa 2, posebno kroz osnivanje savetovališta za dijabetes.

Dom zdravlja ''Dr Đorđe Kovačević'' na stručnom skupu u Subotici

Da je dijabetes tipa 2 u stalnom porastu najbolje pokazuju podaci iz 2006. godine, kada je u našoj zemlji bilo registrovano 250 hiljada obolelih, dok danas ima čak 710 hiljada. Savetovalište za dijabetes ima veliku ulogu ne samo u lečenju obolelih od dijabetesa, već i u prevenciji bolesti u rizičnoj populaciji, zaključeno je na skupu. Uticajem na faktore rizika, prema rečima dr Dobrile Vasić, u 90 odsto slučajeva dijabetes tipa 2 može se sprečiti ili bar odložiti.

Dom zdravlja ''Dr Đorđe Kovačević'' na stručnom skupu u Subotici

Kako bi se uticalo na prevenciju bolesti, Ministarstvo zdravlja donelo je odluku da se pri svim domovima zdravlja osnuju ili obnove savetovališta za dijabetes, koja su u pojedinim opštinama i gradovima ukinuta 2005. godine.

Organizatori skupa su domovi zdravlja tri beogradske opštine, Rakovica, Palilula i Lazarevac u saradnji sa Udruženjem medicinskih sestara i tehničara Srbije, a ova praksa u cilju međusobne saradnje, razmene iskustava i kontinuirane medicinske edukacije biće nastavljena i u narednom periodu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA